Datum: 7.11.2021 17:59:26 - Rubrika: Dobro je vedeti
7 izdelkov, ki jih ne boste več kupovali
V povsem običajnih stvareh najdemo sila nenavadne dodatke. Včasih prav nič okusne ...
1. Čokolada
Slaščičarska industrija je med najbolj skrivnostnimi na svetu. Vsak proizvajalec skriva recepturo, a nekaj je znano. Da bi proizvajalci čokolade dosegli rahlo in bolj penasto strukturo, dodajajo želeju podobno snov, ki jo pridobivajo s kuhanjem ostankov kože in kosti krav in prašičev. Pravzaprav kuhajo odpadne snovi mesne industrije.

2. Sladoled
Odkar je leta 2013 revija Time razkrila, kako proizvajalci dosežejo omamni vonj vanilijevega sladoleda, je prodaja v ZDA dobesedno čez noč padla za skoraj četrtino in še vedno ne dosega zlatih časov. Pri Timesu so se dokopali do recepture skrivnostne snovi, ki sladoledu ojača okus in vonj, pomembna sestavina tega čudežnega recepta pa je bobrovina. To je mešanica bobrovega urina in znoja s katerim označujejo svoje ozemlje.

To isto snov najdemo tudi v parfumih in drugih snoveh, ki imajo močno poudarjen vonj vanilije.

3. Pivo
S temnim pivom ni težav, problem pa je lahko svetlo pivo. Mnoga podjetja namreč dodajajo snov imenovano "isinglass", ki jo pridobivajo iz ribje kože. S tem je pivo svetlejše in bistrejše.

4. Raznobarvni čokoladni bonbončki
Saj poznate kot gumb velike s čokolado polnjene bonbončke?! In verjetno ste že videli koga, ki bonbončke sortira po barvi?! Svetlo-rdeča barva je namreč barvilo narejeno iz zdrobljenih nekaterih vrst žuželk. Poleg tega je pri teh majhnih bonbončkih uporabljena tudi živalska želatina (kuhana odpadna koža in neuporabne kosti). Torej več razlogov, zakaj ti bonbončki niso preveč slastni.

5. Trdi raznobarvni bonbončki
Glavne sestavine so sladkor in glukoza, vprašanje pa je, zakaj so tako svetleči? Razlog je v dodatku imenovanem "shellac", ki ga pridobivajo iz odpadnih las, živalskih dlak. Dlake so namreč hrana posebnim žuželkam, svetleči del pa so v resnici njihovi iztrebki. Shellac se uporablja tudi pri čistilih za avtomobile, trdilcih za lase, šminkah ...

6. Konzervirane gobe
Če ste ljubitelj konzerviranih gob, potem imamo slabo novico za vas. Da bi proizvajalci dosegli ustrezno kvaliteto, dodajo 20 malih gosenic na 100 gramov gob. Zanimivo je, jim tega ne prepoveduje noben zakon, zato so gosenice nekaj običajnega. Še več! Celo zaželene so, ker je to dokaz, da so gobe res užitne.

7. Pringles
Če ste mislili, da gre za pečen krompirček, se spet motite. Ne, to ni krompirček, pač pa mešanica koruznega zdroba in še kopice drugih kemikalij, med katerimi je najnevarnejši akrilamid, ki je dokazano rakotvoren.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021