Datum: 3.10.2021 19:55:07 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj se o probiotikih in prebiotikih zadnje čase veliko govori
Gre za žive bakterije brez katerih ni zdravja, žal pa je pomanjkanje probiotikov in prebiotikov vedno večji problem. Veste zakaj?
Ali veste kaj pomeni beseda anti-biotik? To so zdravila, ki so proti življenju. In več je teh zdravil okoli nas, bolj postajamo odporni na njih, še večji problem pa je, ker antibiotiki uničujejo zdravo črevesno floro, ki je ključnega pomena za naše zdravje in imunski sistem. Na našo veliko grozo pa najdemo antibiotike v mesu in mesnih izdelkih, pa tudi v jogurtih in drugih mlečnih proizvodih, hrana z vrta pa je vse maj živa in hranljiva.

Testi kažejo, da moramo danes pojesti skoraj 3-krat več, kot pred pol stoletja, da dobimo enako količino vitaminov, mineralov in hranljivih snovi. Balast pa vidimo, kje se nabira.

Zato je ključnega pomena, da jemo živo hrano, ali pa vsaj pomagamo organizmu, da ohranja nivo zdravih in živih bakterij. To pa so probiotiki in prebiotiki.

Probiotiki so živi mikroorganizmi, ki so naravno prisotni v tankem in debelem črevesu. Najbolj znani probiotiki so mlečno-kislinske bakterije- Sicer pa se iz teh bakterij tvori vitamin K, še pomembnejše pa so kratke verige maščobnih kislin, ki so glavni hranilni vir celic, ki obkrožajo debelo črevo. Pomagajo preprečevati, da bi škodljive snovi, virusi in bakterije prestopile pregrado in prišle nazaj v želodec. Probiotiki zmanjšujejo vnetja (vir) in celo zmanjšujejo tveganja za nastanek raka (vir). Brez probiotikov tudi ni trdnega imunskega sistema (vir).

Prebiotikov naše telo ni sposobno razgraditi in prav zaradi tega pozitivno vplivajo na črevesno mikro-floro. Med najbolj znane prebiotike spada inulin, ki spada med tista naravna vlaknina, ki probiotikom služijo kot hranilo. Brez prebiotikov je moč probiotikov bistveni zmanjšana.

Je pa dobro vedeti še nekaj. Hrana z visoko vsebnostjo maščob negativno vpliva na črevesne bakterije. Če v črevesju nimate pravega ravnotežja probiotikov in prebiotikov, lahko škodljive bakterije za 30 odstotkov zmanjšajo absorpcijo hranljivih snovi in za prav toliko povečajo količino kalorij, ki se spremenijo v maščobne obloge. Ljudje z zdravim ravnovesjem so ponavadi vitki (vir). Hrana obdelana s pesticidi zelo negativno vplivajo na črevesne bakterije, čiščenje organizma onesnaženega s pesticidi pa je izredno dolgotrajno. Še posebej je to nevarno v otroštvu in adolescenci.

In še na vpliv antibiotikov ne smemo pozabiti, zlasti tistih, ki se jih ne zavedamo. Raziskav, ki bi to dokazovale, je ogromno (vir, vir, a se proizvajalci antibiotikov v živinoreji trudijo, da bi dokazali, da njihovi prehranski dodatki za živali niso nevarni.

Na koncu pa naj še enkrat poudarimo, da samo s pravilnim razmerjem med probiotiki in prebiotiki lahko dosežemo vzajemni učinek in okrepimo imunski sistem. Na žalost živimo v času, ko samo s hrano tega ravnotežja praktično ni mogoče več doseči, pa si zato moramo pomagati s prehranskimi dodatki.
Bis
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021