Rubrika: Zdravje, lepota
11 pospeševalcev imunskega sistema
Če ste v zadnjem času že bili bolni, potem je vaš imunski sistem gotovo načet in ga morate okrepiti. S čim?
80 % zdravja prihaja iz hrane, ki jo jemo, zato bodite pozorni, kaj dajete v usta. Na splošno velja, da je veliko bolje jesti bazično hrano, ker se virusi in bakterije v kislem okolju bolje počutijo. Ne dovolite si zakisanosti telesa, prav tako pa ne pomanjkanja najpomembnejših vitaminov in mineralov. Poskrbite, da boste jedli stvari, ki krepijo imunski sistem.

1. Citrusi
V to skupino sodijo grenivke, pomaranče, mandarine, limone in limete. Citrusi imajo veliko vitamina C, ki med drugim tudi povečujejo proizvodnjo belih krvnih celic, te pa so zadolžene za boj z virusi proti okužbam. Zelo pomembno je tudi vedeti, da telo ne proizvaja in tudi ne shranjuje vitamin C, je pa eden najpomembnejših vitaminov.

2. Rdeča paprika
Če mislite, da imajo citrusi največ vitamina C, se motite. 2x več ga je denimo v rdeči papriki, ki je poleg tega še bogata z beta karotenom, kar pomaga krepiti kožo in oči. Mimogrede: zdrave oči so pomembne tudi zato, ker skoraj 40 % okužb pride prav skozi oči.

3. Brokoli
Pravijo mu tudi parkirišče za vitamine A, C in E pa še na ogromno antioksidantov in vlaknine ne smemo pozabiti. Brokoli je najbolje jesti čim manj kuhanega.

4. Česen
Najdemo ga res po celem svetu in je sestavni del skoraj vseh kuhinj po svetu. Poleg tega je skoraj povsod del tudi ljudske medicine. Pozitivne lastnosti česna so poznali že narodi pred več tisočletji. Danes vemo, da pomaga pri zniževanju krvnega pritiska, upočasnjuje strjevanje arterij, krepi imunski sistem in zelo dobro varuje telo pred vsiljivimi bakterijami. Za to je krivo žveplo, ki pa povzroča slab zadah.

5. Ingver
Ingver zmanjšuje vnetja (tudi vneto grlo), zmanjšuje slabost, bolečine, holesterol, krepi ožilje in premaguje kup drugih bolezni. Uporabimo ga lahko pri običajnih jedeh, lahko pa tudi pri sladicah. ingver se je bliskovito razširil po svetu šele v zadnjem desetletju, zato o njem vemo razmeroma malo.

6. Špinača
Vsebuje veliko vitamina C, ima številne antioksidante, veliko beta karotena, železa ... Tako kot pri brokoliju je najbolj zdrava špinača surova (kuhajte jo čim manj!), čeprav ima kuhana špinača občutno več vitamina A.

7. Jogurt
Jogurti vsebujejo aktivne bakterije, ki so dobre za prebavo, hkrati s tem pa tudi za imunski sistem. Pazite le, ker jogurt v kombinaciji s sladkorjem skoraj povsem izgubi svojo moč. Jogurt je tudi odličen vir vitamina D, ki povečuje naravno odpornost prav proti jesenskim boleznim.

8. Mandlji
Mandlji izrazito dobro preprečujejo prehlade, imajo veliko vitaminov E in C, obilo vitamina C, zdravih maščob ... 46 gramov mandljev namreč vsebuje toliko vitamina E, kot ga telo potrebuje cel dan.

9. Kurkuma
Tako kot za ingver, smo za kurkumo slišali šele pred dobrima dvema desetletjema. Od tedaj seje razširila po celem svetu, zmanjšuje pa vnetja, blaži osteoartritis in revmatoidni artritis, najučinkovitejša pa je kurkuma pri regeneraciji mišic.

10. Zeleni čaj
Poln je flavonoidov (zelo zdravih antioksidantov), krepi srce in ožilje, zmanjšuje vnetja in zdravi proti raku. Zeleni čaj je med boljšimi varuhi pred gripo in prehladi.

11. Kivi
Vsebuje ogromno vitamina C, veliko kalija in drugih mineralov. Preprečuje okužbe, varuje pred prenašanjem okužb, zmanjšuje vnetja.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023