Datum: 23.10.2022 21:21:11 - Rubrika: Dobro je vedeti
Je čaj iz mikrovalovne pečice bolj ali manj zdrav?
Ste kdaj pomislili, da lahko priprava čaja vpliva na njegovo sestavo? Razlika je ogromna.
Dr. Quan Voung iz Univerze New Castle v Avstraliji je naredil preprosto, odmevno in polemično raziskavo. Več vrst čajev je namreč pripravil na klasičen način (segrevanje vode na štedilniku), v električnem lončku za kuhanje čaja in v mikrovalovni pečici. Potem je izmeril vsebnost posameznih elementov in bil tudi sam šokiran nad rezultati.

Ne, ni šlo za majhna odstopanja, ki bi lahko bila kot napaka meritve, pač pa so še posebej izstopali čaji pripravljeni v mikrovalovni pečici. Meritve so pokazale, da ima tak čaj med 75 in 80 odstotkov več kofeina, če je pripravljen na hitro, še bolj nenavadna pa je količina polifenolnih spojin, ki so odgovorni za antioksidativne učinke. Teh je v čaju iz mikrovalovne pečice celo do 100 odstotkov več!

Kombinacija polifenolov in kofeina inducira termogenezo in stimulira oksidacijo maščob v telesu. Tako pripravljena skodelica čaja ima zato neprimerno večji učinek na hujšanje. Drugače pa v zelenem čaju najdemo še veliko karotenoidov, tokoferolov, askorbinsko kislino (vitamin C) ter minerale krom, magnezij, selen in cink. Vse to so snovi, ki imajo ključno vlogo tudi pri krepitvi imunskega sistema.

Ob tem se velja spomniti še na encim girazo, ki je del zelenega čaja in preprečuje nastanek kariesa. Vpliv tega encima so dokazali prav na Kemijskem inštitutu v Ljubljani.

Če vas zanima recept, kako pripraviti zdrav čaj iz mikrovalovne pečice, se držite Voungovega nasveta.

V skodelico nalijte vročo vodo, dodajte žličko čaja (lahko tudi filter vrečko) in za približno pol minute vse skupaj dajte v mikrovalovno pečico pri maksimalni moči.

Po pol minute pustite skodelico stati še 3 do 5 minut, da se čaj ohladi. Popijte ga brez drugih dodatkov. že po prvem požirku boste okusili močnejši vonj in okus.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021