Datum: 23.10.2021 20:21:11 - Rubrika: Dobro je vedeti
Je čaj iz mikrovalovne pečice bolj ali manj zdrav?
Ste kdaj pomislili, da lahko priprava čaja vpliva na njegovo sestavo? Razlika je ogromna.
Dr. Quan Voung iz Univerze New Castle v Avstraliji je naredil preprosto, odmevno in polemično raziskavo. Več vrst čajev je namreč pripravil na klasičen način (segrevanje vode na štedilniku), v električnem lončku za kuhanje čaja in v mikrovalovni pečici. Potem je izmeril vsebnost posameznih elementov in bil tudi sam šokiran nad rezultati.

Ne, ni šlo za majhna odstopanja, ki bi lahko bila kot napaka meritve, pač pa so še posebej izstopali čaji pripravljeni v mikrovalovni pečici. Meritve so pokazale, da ima tak čaj med 75 in 80 odstotkov več kofeina, če je pripravljen na hitro, še bolj nenavadna pa je količina polifenolnih spojin, ki so odgovorni za antioksidativne učinke. Teh je v čaju iz mikrovalovne pečice celo do 100 odstotkov več!

Kombinacija polifenolov in kofeina inducira termogenezo in stimulira oksidacijo maščob v telesu. Tako pripravljena skodelica čaja ima zato neprimerno večji učinek na hujšanje. Drugače pa v zelenem čaju najdemo še veliko karotenoidov, tokoferolov, askorbinsko kislino (vitamin C) ter minerale krom, magnezij, selen in cink. Vse to so snovi, ki imajo ključno vlogo tudi pri krepitvi imunskega sistema.

Ob tem se velja spomniti še na encim girazo, ki je del zelenega čaja in preprečuje nastanek kariesa. Vpliv tega encima so dokazali prav na Kemijskem inštitutu v Ljubljani.

Če vas zanima recept, kako pripraviti zdrav čaj iz mikrovalovne pečice, se držite Voungovega nasveta.

V skodelico nalijte vročo vodo, dodajte žličko čaja (lahko tudi filter vrečko) in za približno pol minute vse skupaj dajte v mikrovalovno pečico pri maksimalni moči.

Po pol minute pustite skodelico stati še 3 do 5 minut, da se čaj ohladi. Popijte ga brez drugih dodatkov. že po prvem požirku boste okusili močnejši vonj in okus.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021