Datum: 1.9.2021 17:25:39 - Rubrika: Dobro je vedeti
Se tudi vam zgodi, da jeste in ne morete nehati?
Ne, nič ni narobe z vami, če se vam to dogaja. V resnici gre za veliko bolj kompleksen problem ...
Naj vas potolažimo: če ne morete prenehati jesti, je zelo pogost primer, razlog pa niso psihične motnje, tudi čustvena razrvanost ne, pač pa kruto dejstvo, da je današnja hrana manj hranljiva, manj živa. Danes moramo pojesti za 50 odstotkov več, da bi bili siti tako, kot so bili naši starši pred pol stoletja. Poleg tega si pomagamo raznimi prehranskimi dodatki, ki na naš organizem vplivajo vsak na svoj način, največji problem pa je, da je današnja (sveža) hrana povsem brez okusa.

In prav pomanjkanje okusa povzroča nutricistom največ preglavic.

Zakaj?

Pomanjkanje okusa namreč pomeni, da jedi preveč solimo. In prav sol je srčika problema (več o tem si lahko preberite v prispevku Zaradi preveč soli umre 1,65 milijona ljudi na leto). Najlepši primer, kaj lahko naredi sol, pa najdete v tem prispevku: Ste opazili, da so lubenice vse bolj brez okusa?.

Sol iz Marsa
Ne, ne gre za še eno vrsto soli, pač pa se za tem imenom skriva preprost nasvet, ki so si ga domislili pri Nasi, ko so testirali astronavte. Sol je veliko manj nevarna, če jo razredčite z žličko vode. Okus je nespremenjen, raztopljena sol pa je manj koncentrirana in zato manj škodljiva. Priporočamo, da na tak način začinite predvsem solate.

Ob tem pa so vesoljski raziskovalci ugotovili še nekaj. Več slanih jedi jemo, pogosteje hodimo na stranišče. Vendar to ne pomeni, da tudi več popijemo. Nasprotno. Slane jedi zmanjšujejo težo in povzročajo dehidracijo organizma. Tudi zato je sol nevarna.

In če mislite, da pogostejše uriniranje pomeni, da gre iz telesa več strupov, se tudi motite. Pogostejše uriniranje pomeni, da le izgubljamo tekočino, predelava strupov pa se v našem telesu odvija z nespremenjeno hitrostjo.

Ko se boste naslednjič zalotili, da ne morete prenehati jesti, se ustavite in zamenjajte hrano. Očitno jeste preveč prazne jedi. Poskusite jih zamenjati z domačimi pridelki (dokler še kaj pomaga).
Erika Volk
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021