Datum: 1.9.2021 13:57:46 - Rubrika: Dobro je vedeti
Če jeste to, potem pozabite na bele zobe
Vsi si želimo bele zobe, vendar vam ta hrana ta cilj onemogoča. Zato pazite, kaj počnete ...
Nekatera živila škodijo zobem, a se tega ne zavedamo. Problem pri tem je, da to hrano vsak dan uživamo in se niti ne zavedamo slabih posledic. Če torej želite svetlejše zobe, potem se izogibajte vsaj tem živilom:

1. Krekerji
Krekerji so med največjimi krivci, da zobje spremenijo barvo. Vsebujejo ogromno rafiniranih ogljikovih hidratov, ki se pretvorijo v sladkor, to pa je idealen vir hrane za bakterije, ki kvarijo zobe.

2. Balzamični kis
Balzamični, oziroma bolj pogosti zeliščni kis, je zelo pogost dodatek k različnim jedem, zlasti solatam. A na našo veliko žalost vsebuje kisline, ki škodujejo zobem. Poskusite zmanjšati porabo balzamičnega kisa, solato pa si raje kisajte z limoninim sokom.

3. Vložene kumare
Vložene kumare so priljubljena jed za vse ljubitelje kislega, a na žalost je kis pravi strup za bele zobe. Če vas kumare vendarle premamijo, si po obroku vsekakor operite zobe. Tudi zato, ker okus po mentolu zmanjšuje apetit.

4. Kava in čaj
Ljubitelje kave in čaja prepoznate po rumenih zobeh. Še posebej izrazito temno barvo dobijo tisti, ki že na tešče popijejo skodelico kave. Na žalost pa proti temu ni zdravila, saj tudi temeljito pranje po popiti skodelici ne pomaga prav veliko.

5. Kečap
Paradižnik vsebuje prav nenavadno kislino, ki jo težko prepoznamo. Včasih je tako blaga, da sploh ne pomislimo, da lahko ta komaj opazna kislina povzroči mravljinčenje in močno erozijo zob. Še posebej tovrstno nevarna je lahko paradižnikova solata z balzamičnim kisom.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021