Datum: 7.8.2021 16:50:19 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj veste o menihovem popru ali ženski travi?
Gre za rastlino, ki ima tako veliko vpliv na zdravje, da ji ponekod pravijo tudi čarobna trava. Zdravi predvsem ženske bolezni ...
Vitex Agnus Castus pri nas poznamo pod imeni meniški poper, ženska trava, uradno pa gre za navadno konopljiko, ki je razmeroma nova med homeopatskimi zdravili v slovenskih lekarnah. Je zdravilna rastlina, ki so jo ljudje uporabljali že pred več tisočletij, z njo pa so zdravili neplodnost pri ženskah, simptome menopavze, preprečevali so splave, PMS ... Konopljika namreč ureja hormonsko sliko v telesu na prav poseben način.

Navadna konopljika ni hormon in jih tudi ne vsebuje. Na zdravje vpliva dolgoročno, rezultati pa so vidni šele po nekaj tednih. Na trgu obstajajo kapsule v kateri je 71,45 mg naravnega ekstrakta. Ena kapsula na dan proizvede želen učinek, poleg tega pa nima stranskih učinkov, ki so pogosti pri terapijah s sintetičnimi hormoni.

Zdravila, ki vsebujejo ekstrakt Vitex Agnus Castus, so na primer v Nemčiji na seznamu priporočljivih zdravil pri zdravljenju predmenstrualnega stresnega sindroma in cikličnih bolečin v prsih, zelo zanimivi pa so tudi rezultati pri zdravljenju prostate pri moških. Klinične študije kažejo, da lahko s kapsulo na dan izboljšamo zdravje prostate, kar sicer še ni povsem dokazano, so pa zato prvi rezultati zelo spodbudni.

Ne smemo pa spregledati žalostnega dejstva, da se je konopljika leta 1989 znašla na rdečem seznamu izumirajočih rastlin (Lanfranco, 1989). Šele leta 2011 je bilo uradno objavljeno, da so grmi Vitex agnus castus rešeni, vendar pa še zmeraj spadajo med zaščitene vrste, ki jih je prepovedano obrezovati ali poškodovati. Zaradi človekove malomarnosti bi kaj hitro lahko izgubili 2500 let staro zdravilo.


V antični Grčiji, denimo, so ženske s konopljiko častile boginje plodnosti. Med praznovanjem so se s pomočjo konopljike lažje upirale spolnim skušnjavam.

V srednjeveških samostanih so konopljiko uporabljali kot an-afrodiziak, oziroma kot sredstvo za zaviranje spolnega nagona. Zato tudi ime meniški poper (poper pa zato, ker ima rastlina pekoč okus).

Sicer pa so Vitex Agnus Castus že v srednjem veku uporabljali pri zdravljenju poškodb, bolečinah v trebuhu, boleznih vranice, glavobolu in drugem. Pri tem je pomembno, da razlikujemo uporabo rastline kot zelišča, ali pa homeopatsko zdravilo.

Homeopati danes veliko raje kapsule Vitex Agnus Castus predpišejo moškim za odpravo težav z erekcijo, zmanjšano spolno močjo ali prezgodnjo ejakulacijo. Kapsule pri moških ojačajo delovanje spolnih organov in jim povrnejo vitalnost, najpomembneje pa je, da s tem odpravljajo stanje depresije in notranjih napetosti. Nekateri homeopati so nad lastnostmi konopljike tako navdušeni, da verjamejo, da se bo njena uporaba v prihodnosti samo še povečevala.
Bis


Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021