Datum: 17.8.2021 14:52:14 - Rubrika: Zanimivosti
Najbolj zdrav narod na svetu živi čisto poleg nas, mi pa se nič ne zgledujemo po njih
Kako je mogoče, da v naši neposredni bližini živi najbolj zdrav narod na svetu, a se kljub vsemu prav nič ne zgledujem po njih?
Pri Bloomberg Health vsako leto pripravijo indeks zdravja, ki vključuje zdravje ljudi, povprečno življenjsko dobo, dostopnost in kvaliteto zdravstvene infrastrukture, cene zdravil, način prehranjevanja in še kopico drugih parametrov. Letos so ocenjevali 163 držav, na prvo mesto pa so uvrstili naši zahodni sosedi Italijani. Da, prav ste prebrali: Italijani so najbolj zdrav narod na svetu in imajo najbolj optimalno razvit zdravstveni sistem!

Italijanom sledijo Islandci, Švicarji, Singapurci in Avstralci. Slovenija je na 27. mestu za Malto in Belgijo ter pred Dansko in Čilem. Za nami so še Američani na 34. mestu, Hrvati so 35., Albanci 50. ...

A bolj kot suhoparni statistični podatki je presenetljivo nekaj druga: kako je mogoče, da najbolj zdravi ljudje živijo v deželi pice, sladoleda in testenin? Italijanska kuhinja je vendar sinonim za ogljikove hidrate?!


Pomislite, kaj imajo skupnega Sophia Loren, Monicca Bellucci, Carl Bruni, Claudia Cardinale? Vse so Italijanke in brezčasne lepotice, ki so zrasle ob ogljikovih hidratih!

V čem je skrivnost?

Bloombergov zdravstveni indeks je za mnoge presenečenje, vendar pa nutricisti opozarjajo na nekaj pomembnih razlik v njihovem načinu življenja, pa tudi prehranjevanja. Veliko bolj nerazumljivo pa je, zakaj se denimo nobeden od sosednih narodov ne zgleduje pri njih.

Res je, da Italijani pojedo veliko pic, lazanj, sladoleda in testenin, vendar so njihove porcije majhne, jedo vsaj 5-krat na dan, jedi pa narejene iz najboljših maščob. Bistvo italijanske kuhinje je olivno olje, ki ga uporabljajo na solati, pri pečenju, ali pa enostavno vanj namakajo kruh (zato pa mediteranska hrana velja za najbolj zdravo na svetu: Dieta vseh diet). Rdečega mesa praktično ne poznajo. Poleg tega se noben Italijan ne bo najedel do nezavesti, pač pa bo zmeraj pustil še prostor za kavo.

In še eno stvar je treba izpostaviti: Italijani jedo veliko surove hrane, kuhajo in pečejo zgolj toliko, kot morajo, ocvrte hrane skorajda ne poznajo. Tudi testenine, rezanci in špageti, nekaj veljajo le, če so domači.

Ob koncu pa ne moremo mimo še dveh podatkov, ki v veliki meri vplivata na kvaliteto življenja. 40 % mladih Italijanov je brezposelnih, v povprečju pa se mladi odselijo od svojih mam, ko so stari 42 let. Ni je čez domače kuhinje!
vkj


Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021