Datum: 8.8.2023 16:41:16 - Rubrika: Dobro je vedeti
3 osnovne razlike med organsko in gensko spremenjeno hrano, ki jih mora poznati vsak potrošnik
Se vam zdi, da vaše telo nenavadno reagira na določeno vrsto hrane. Več je gensko spremenjene hrane, več težav boste imeli. Zato si zapomnite ta pravila.
Znanstveniki še niso dokazali, da je gensko spremenjena hrana škodljiva. Res je! In verjetno bo tako še ostalo leta, morda desetletja. So pa že davno nazaj dokazali nekaj druga: gensko spremenjena hrana lahko povzroči alergije, hude alergije, ki se lahko končajo celo s smrtjo in zadušitvijo. Če se na primer alergični na kikiriki, v nekem živilu pa so uporabljeni geni kikirikija, potem ste na zelo tankem ledu tudi, če jeste samo gensko spremenjen paradižnik.

Zavedati se moramo, da raziskovalci z dodajanjem genov drugih vrst (rastlin, živali, mikroorganizmov) iščejo vrsto, ki bi bila odporna na bolezni, škodljivce, ki bi čim hitreje rasla in imela čim večji donos. že danes poznamo neka super vrst, ki so praktično neuničljive. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije je trenutno po svetu 78 % gensko spremenjene soje, 64 % bombaža (!!!), 24 % oljčne repice ... Kmalu ne bo več resnično naravnih proizvodov.

Prav zato, da ne bi prihajali v neprijetne situacije, si dobro zapomnite te tri nasvete:

1. Ne samo zelenjava
Če mislite, da je samo zelenjava podvržena nevarnostim gensko spremenjene hrane, se motite. Pri živalih je namreč pomembno tudi s čim se živali prehranjujejo. Poleg tega je znano, da mnogi proizvajalci dodajajo v mesne izdelke snovi sumljive sestave. Klobase, hrenovke in drugo je idealno vadbišče za mesarje z gensko spremenjenim mesom.

Pa ne samo to! Gensko spremenjene snovi najdemo tudi v mleku in mlečnih izdelkih, veliko jih je v gotovih jedeh, hitri prehrani, najrazličnejših omakah, pijačah, sirupih, moki, tudi v prehranskih dodatkih.

2. Videz izdelka, pozorni bodite na žuželke
Gensko spremenjena hrana je vedno odličnega videza, vsi plodovi so iste velikosti, barve in oblike ... Poleg tega je rok uporabe bistveno daljši, kot pri organskih pridelkih.

In še na eno malenkost bodite pozorni: žuželke praktično nikdar je obletavajo gensko spremenjenih pridelkov. Zato, tam, kjer ni muh, os in čebel, tudi vi ne izbirajte svojih prehranskih zalog.

3. Oznake na etiketah
Ali ste vedeli, da pri izdelkih, ki imajo napis "brez GSO" (pridelani brez gensko spremenjenih organizmov), to še ne pomeni, da jih dejansko nimajo. Zakonodaja namreč pravi, da ima lahko to oznako vsak produkt, ki ima manj kot 0,9 % GSO. To pa kljub vsemu ni dobro.

Povsem varna je samo hrana, ki je označena z oznako "100% organsko", še boljše pa "pridelano brez gensko spremenjenih organizmov" (made without genetically modifies indgredients).
Bis
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021