Datum: 6.7.2023 6:13:27 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj bi morali vsak dan pojesti eno pomarančo?
Pomaranče imajo veliko vitamina C in drugih hranljivih snovi, a vendar je poleti bolj pomembno, da jih jemo, kot pozimi. Veste zakaj?
Pomaranče spadajo med bolj zdravilno in hranljivo sadje. Koristijo nam tako pozimi, še bolj pa poleti. Tudi poleti potrebujemo veliko vitamina C (saj ga s potenjem tudi hitreje izgubljamo - telo si ne more narediti zaloge vitamina C in zato viške neprestano odvajamo), ki je temelj trdnega imunskega sistema s to razliko, da pozimi potrebujemo trdno zdravje zaradi gripe in prehladov, poleti pa so stvari veliko bolj resne.

Znanstveniki iz univerze Tohoku na Japonskem so namreč ugotovili, da minerali in vlaknine v pomaranči zmanjšajo možnost demence za 25 odstotkov! Poleg tega so pomaranče dobre tudi za boljšo prekrvavitev in pritisk.

Japonci so analizirali več kot 13.000 starostnikov in prišli do neverjetnih, a enostavnih rešitev. Vsi starostniki, ki so na dan pojedli eno pomarančo, ali eno grenivko, limono, mandarino, ali kak drug citrus, so imeli trdnejši imunski sistem in bili zato pozimi dlje časa varni pred virusi. Izkazalo se je, da je demenca najbolj izstopajoča.

Pomaranče pa niso priporočljive samo za starejše, pač pa koristijo tudi mladim in vsem v srednjih letih. Zaradi obilice vlaknin (v 100 gramih pomaranč je 2,5 grama vlaknin in ima samo 47 kalorij) delujejo očiščevalno, hkrati pa lahko z eno pomarančo, če nadomesti večerjo, že po enem tednu opazno shujšate.

In še ena zanimivost o pomarančah: po Evropi bolj cenimo rdeče pomaranče, Američani in Angleži bolj cenijo rumene, najbolj zdravilne (čeprav še ne do konca raziskane) pa so grenke pomaranče.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021