Datum: 28.7.2021 13:10:13 - Rubrika: Dobro je vedeti
5 nevarnih in 5 koristnih vrst sadja
Sadje namesto večerje - kdaj je to lahko koristno, in kdaj ne.
Sadje tudi redi. Še posebej, če ga jeste zvečer. Vendar vse ni tako črno. Obstaja namreč sadje, ki lahko nadomesti večerjo, in obstaja sadje, ki se ga morate v popoldanskem času izogibati. Ob tem pa ne pozabite, da obstaja veliko sadja, ki ima več sladkorja, kot čokolada.

Kaj torej jest namesto večerje?
  • 1. Jagodičevje: maline, robide, jagode, borovnice, ribez ... Vso to sadje je izjemno zdravo, vsebuje ogromno antioksidantov, pa tudi vitamina C. To sadje pomaga proizvajati kolagen, kar pomaga pri regeneraciji kože, pomagajo pa tudi pri hujšanju,
  • 2. Lubenice: vsebujejo izredno veliko vode in vlaknin, delujejo kot odvajalo, dobro vplivajo na presnovo, pomagajo odpravljati akne in celulit, hkrati pa pomagajo uravnavati elastično in vlažno kožo. Kot nalašč za vroče poletno sonce.
  • 3. Jagode: veljajo za izredno učinkovite v boju proti celulitu, vsebujejo veliko vitamina C, veliko vode in malo sladkorja ter ogromno zdravih vlaknin.
  • 4. Jabolka: so skoraj popolnoma brez maščob, vsebujejo pa le 60 do 100 kalorij. Jabolka odlično zmanjšujejo apetit, imajo veliko vlaknin in še posebej zdravega pektina (iz njega delajo naravni rastlinski žele). Antioksidanti in pektin so odlični zaviralci rakavih celic.
  • 5. Grenivke: so številka ena v boju proti debelosti in za ohranitev vitalnega zdravja. Vsebujejo namreč encime, ki močno pospešujejo izgorevanje maščo. Samo pol grenivke tako zmanjša apetit, da boste z lahkoto "prihranili" tudi do 800 kalorij.
Katero sadje nikakor ne bi smeli jesti ob večerih?
  • 1. Avokado: že res, da vsebuje veliko maščob in izredno zdravih vlaknin, vendar pa so največji problem avokadov kalorije. V samo 100 gramih avokada je namreč 227 kalorij, kar redi. Avokado bi lahko ob večeru uživali zgolj v majhnih količinah.
  • 2. Hruške: lahko vsebujejo izredno veliko sladkorja, povzročajo pa motnje v prebavi. Hurške je priporočljivo jesti zjutraj.
  • 3. Marelice: veljajo za precej težko hrano. Če jih preveč pojeste povzročajo prebavne motnje, v določenih primerih lahko povzročijo celo slabost in vrtoglavico.
  • 4. Grozdje: spada v večernem času med najbolj škodljivo sadje. Vssebuje namrč ogromno sladkorja, kislina škoduje zobni sklenini, upočasni prebavo, zaradi vsega tega pa lahko zlepi črevesje. Grozdje naj nikdar ne zamenja večerje. Seveda pa je grozdje za zajtrk, ko smo čez dan aktivni, zelo koristno!
  • 5. Banane: spadajo med najbolj kalorično sadje, kar jih poznamo, po drugi strani pa banane namesto večerje prinašajo kup drugih koristnih lastnosti (preberite članek Ali je banane dobro jesti za večerjo? ali pa članek Kaj se zgodi, ko zjutraj pojeste banano in popijete kozarec vode?). Glavna zamera bananam pa gre predvsem zaradi dejstva, da banane zavirajo delovanje procesov, ki so odgovorni za izgorevanje maščobnih celic.

vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021