Datum: 29.6.2023 17:19:42 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako z listom papirja preveriti delovanje žleze ščitnice?
žleza ščitnica je ena najpomembnejših v našem telesu, težav z njo pa je v zadnjem času izredno veliko. To je preprost test ...
Težave z žlez ščitnico so v velikem porastu. Zaskrbljujoče pa je, da to število narašča med mladimi.

Ščitnica ima obliko metulja in leži pred sapnikom na sprednjem spodnjem delu vratu. Njena naloga je, da tvoji ščitnične hormone tiroksin (T4) in trijodtironin (T3), ki skrbita za vse nujne presnovne procese, ter kacitonin, ki igra pomembno vlogo pri homeostazi kalcija v telesu. življenje brez ščitničnih hormonov ni mogoče, zato je dobro občasno narediti test in skrbeti za ščitnično zdravje.

Simptomi težav s ščitnico so zaspanost, nespečnost, utrujenost, nervoza, pešanje kratkotrajnega spomina, občutek megle v glavi, upočasnjen govor, odebeljen jezik, nenadno hujšanje, bolečine v mišicah in sklepih, počasni gibi, mravljinčenje rok, anemija, občutek peska v očeh, zatečene veke, neenakomeren srčni utrip driska in/ali zaprtje ...

Tudi ščitnica, ki dela preveč in je zato preobremenjena, povzroča težave. Tej bolezni se reče hipertiroza. Če pa ščitnica deluje premalo, pa je to hipotiroza.

O boleznih, ki jih običajno odkrijemo prepozno in med katerimi je tudi ščitnica, smo pisali v prispevku 5 nevarnih bolezni, ki nimajo simptomov in jih vedno odkrijemo prepozno.

želja po morskih sadežih ali ribah je znak pomanjkanja joda v telesu, kar pa lahko pripelje do težav s ščitnico. Med drugim smo pisali tudi o čudežnem soku: Sok, ki bo okrepil ščitnico in preprečil vnetja. Tudi iz barve obraza lahko marsikaj razberemo: Kaj pomeni sprememba barve na vašem obrazu? ...

Na seznam preprostih vaj za testiranje delovanja ščitnice dodajamo preprost test z listom papirja, ki sicer ni 100-odstotno natančen, pove pa dovolj, da lahko obiščete zdravnika in še njega vprašate za mnenj.

Vaja gre tako:
  • 1 - postavite se na sredo sobe
  • 2 - pokrčite roke (v komolcu na bo kot 90 stopinj) in dlani obrnite navzgor
  • 3 - zaprite oči in se skoncentrirajte na test
  • 4 - prosite prijatelja naj vam na roke položi list papirja
Če list papirja uspete obdržati na rokah več kot 30 sekund, potem vaša ščitnica deluje brez težav.

Če pa se pojavi močno tresenje rok, ki je celo tako močno, da vam ne uspe obdržati papirja na rokah, potem je to znak za obisk endokrinologa.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021