Datum: 18.6.2022 16:35:58 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj je poleti nevarno piti vodo v plastenki iz avta?
Vsakdo ima poleti v avtu kakšno plastenko vode, ki pa je lahko zelo nevarna. Nikar ne pijte takšne vode.
Ko zunanja temperatura zraka doseže 30 stopinj Celzija ali več, potem bo temperatura v avtu v samo pol ure narasla na 45 stopinj in več. Če pa avto stoji na soncu eno uro, potem je lahko v njem 50, pa tudi 70 stopinj Celzija. To pa so že ekstremni pogoji, ko se iz plastične plastenke začno izločati nevarne snovi.

Gre predvsem za bisfenol A in antimon, ki sta dokazano nevarna za zdravje že v zelo majhnih količinah.

Bisfenol A ima v telesu podoben učinek kot estrogen. Povzroča hormonska neskladja, cela vrsta raziskav pa ga povezuje še z drugimi boleznimi, kot so bolezni ščitnice in celo diabetes.

Antimon je belo-modra polkovina, ki jo je mednarodna agencija za raziskavo raka IARC razvrstila v skupino 2B, kar pomeni, da lahko povzroča raka. Predvsem problematično je njegovo izločanje pri visokih temperaturah. Prisotnost antimona prepoznate tudi tako, da je plastenka brez te nevarne snovi trša.

Bisfenol A (kratica BPA) prav tako spada med potencialno nevarne snovi, čeprav mnogi zatrjujejo, da znanstvenega dokaza o njegovih nevarnih učinkih ni. Še več. Bisfenol A se uporablja celo pri nekaterih zdravilih. Najbolj nenavadno je, da bisfenol dokazano škodi ribam, vodnim vretenčarjem, dvoživkam in plazilcem. Določeno stopnjo toksičnosti so z raziskavami zaznali tudi pri podganah. Pri ljudeh neposredne povezave (še?) ni.

Pa vendar, mar ni dovolj, da s plastiko zastrupljamo ribe?! Ste kdaj pomislili, koliko zastrupljenih rib ste pojedli v življenju?

Še to si velja zapomniti: poleti ne jejte nobenih živil, ki so bila več kot pol ure zaprta v avtu, ki je stal na soncu. Četudi gre za običajen sendvič, ali sadje v plastični vrečki.
vkj
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021