Datum: 31.5.2022 10:21:25 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj je bolje: namočena lanena semena ali sveže zmleta?
Lanena semena so tako koristna, da bi jih morali vsak dan jesti. Vendar, jih znate pravilno pripraviti?
Lanena semena so izredno zdrava, vprašanje, ki si ga mnogi zastavijo, pa je, ali je bolje lanena semena dan prej namočiti v vodi, ali pa so boljša sveže mleta semena?

Lanena semena vsebujejo ogromno omega-3 maščobnih kislin, kar krepi srce in ožilje. Vsebuje tudi veliko lignanov. Lignani so bioaktivne, ne-nutritivne in ne-kalorične polifenolne stvari rastlinskega izvora. Lignani so zelo pomembni, ker v določenih tkivih blokirajo estrogen, to pa je hormon, ki je v veliki meri kriv za nastanek raka na dojkah, maternici, jajčnikih, prostati ... Raziskave so pokazale, da je raka pri ženskah, ki imajo veliko lignanov, za 15 odstotkov manj, poleg tega so prav lignani iz lanenih semen najboljše zdravilo proti tumorjem na dojkah.

Ob tem velja omeniti študijo, ki so jo opravili na univerzitetnem zdravstvenem centru v Marylandu. V raziskavi je sodelovalo 120 žensk v menopavzi pri katerih so diagnosticirali raka. Vse so vsak dan morale pojesti mafin s 25 grami lanenih semen. Raziskava je trajala 40 dni, rak pa se je pri vseh občutno zmanjšal. Ob tem so še ugotovili, da lignani očitno preprečujejo tudi raka na debelem črevesju, izboljšujejo hormonsko sliko (tudi pri moških), preprečujejo osteoporozo in vse kardiovaskularne bolezni.

Na koncu pa ne smemo še pozabiti na vlaknine, ki so topne v vodi. Predvsem gre za glaktoksilan in arabinoksilian. Te vlaknine namreč dokazano preprečujejo raka na črevesju, dvanajsterniku, hkrati pa močno povečujejo absorpcijo hranilnih snovi.

Iz tega verjetno že razumete, kako pripraviti lan, da bo bolj zdrav?!

Sveže mleta semena lana so izredno bogata s hranilnimi snovmi. Če sveže mleta semena pomešate z jogurtom ali kefirjem, boste še dodatno poudarili zdravilne lastnosti te metode.

Po drugi strani pa, če želite okrepiti svojo črevesno floro, dajte prednost namočenim semenom, ker pomirjajo vnetje želodca, preprečujejo črevesne bolezni ...

Odgovor na dilemo o semenih je zato preprost: oba načina priprave sta izvrstna. Ne pozabite tega, ko si boste prihodnjič pripravljali zajtrk.
vkj
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021