Datum: 1.3.2022 14:39:24 - Rubrika: Dobro je vedeti
9 stvari, ki vam jih prodajalci hitre hrane zamolčijo
Hitra hrana je problematična zato, ker jo hitro pojemo, pa ne samo zaradi tega ...
1 Vse jedi imajo enak okus
Naslednjič, ko si boste privoščili obrok hitre hrane, bodite pozorni na okuse. Če odmislite različne strukture, imajo vse jedi enak okus. Prodajalci hitre hrane namreč ločijo le med slanim, sladkim in pikantnim.

2. 30 sekund
Hitra hrana je tista, ki je pripravljena v 30 sekundah. Toliko je namreč potrebno, da se sestavine iz zamrzovalnika odtalijo in segrejejo na temperaturo, ki daje vtis, da je sveže pripravljeno.

3. Manj žvečenja
Hitra hrana je narejena tako, da je ni treba veliko žvečiti. V ustih razpade in jo zato hitreje jemo, čeprav to ni naš namen. Mimogrede: če ste neizmerno lačni, potem poskusite vsak grižljaj v ustih zadržati vsaj 12 sekund, idealno pa je 15 sekund. Pa tudi grižljaji naj ne bodo veliki.

4. Barve
Ste se kdaj vprašali, zakaj so restavracije s hitro hrano tako barvite? Barve podzavestno ustvarjajo apetit, "najnevarnejši" pa sta barvi kečapa in gorčice. Ti barvni namreč podzavestno sprožata refleks prekomernega uživanja hrane.

5. Sledi žara
Temno zapečene črte, ki naj bi nastale od pečenja na žaru, so tovarniško "vgravirane", ker je tak burger videti slastnejši in bolj svež. K iluziji pečenja na žaru moramo dodati še ojačevalce okusov, zlasti okus po dimu.

6. (Ne)škodljive solate
Če mislite, da so solate v hitrih restavracijah najbolj zdrav del njihove ponudbe, imate prav dokler jim ne dodate polivke. Veliko solatnih prelivov namreč vsebuje propilen glikolom (E1520), ki preprečuje venenje zelenjave. Sicer ima ta dodatek status varnega, vendar pa solato prav zato spremeni v kalorično bombo. Porcija solate z omako nima prav nič manj kalorij, kot hamburger s krompirčkom.

7. Smetana
Problem kavne pene postaja vse bolj pereč. Vsebuje namreč stiren, to je kemični element, ki se sprosti v stiku z vročo tekočino, vpliva pa na živčni sistem in povzroča depresijo, izgubo koncentracije ...

8. Jajca
Jajca nismo zmeraj jajca. Natančnega recepta jajčne mešanice sicer ne pozna noben zaposlen, analize pa kažejo, da stepena jajca pogosto vsebujejo glicerol, dimetilpolisiloksan in kalcijev silikat (E552). Verjemite, da je to po okusu, teksturi in hranilni vrednosti daleč od domače jajčne omlete.

9. življenjska doba
Morda niste vedeli, a v restavracijah s hitro hrano si nikar ne kupujte stvari na zalogo. Krompirček, na primer, je narejen tako, da ostane svež 5 minut. Isto velja tudi za vse vrste burgerjev ... Če želite hrano na dom, potem izberite drugo restavracijo.
vkj


Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021