Datum: 7.3.2022 10:54:52 - Rubrika: Dobro je vedeti
Sindrom suhih oči napadite s hrano
Razlogov za neprijeten občutek v očeh, ki mu pravimo suhe oči, je več: od predolgega dela z računalnikom do alergije in vrste neprijetnih bolezni. Kaj od tega je vaš vzrok?
Raziskave kažejo, da se praktično vsak kdaj pa kdaj sooči s sindromom suhih oči. In ne, to ni problem, ki bi nastal zaradi suhega zraka in centralne kurjave, pač pa se za tem lahko skriva kar nekaj neprijetnosti.

Statistika pravi, da se 30 odstotkov vseh starejših od 50 let in 50 odstotkov vseh starejših od 65 let večkrat sooči s sindromom suhih oči. Občutek je podoben mravljinčenju, ki ga spremlja srbečica. Prav tako je potrebno poudariti, da pri ženskah z zgodnjo menopavzo telo proizvede manj tekočine za solze, pa so suhe oči pogost pojav. Z njim se srečujejo tudi nosečnice, vse, ki jemljejo kontracepcijska sredstva in hormonske nadomestke.

Sicer pa so suhe oči povezane z različnimi avtoimunskimi boleznimi, kot so artritis, sladkorna, alergije vseh vrst, tudi bolezen ščitnice se lahko skrivajo za tem. Suhe oči dobimo tudi, ko predolgo gledamo v računalnik ali televizijo (znanstveniki pravijo, da se to dogaja že po 4 urah).

Če se vam suhe oči dogajajo takoj, ko vstanete, potem ste premalo spali, ali pa vam primanjkuje vitamina A. To pomeni, da morate jesti zeleno listnato zelenjavo (brokoli), ali pa oranžno zelenjavo (sladek krompir, korenje, buče).

Do suhih oči lahko pride tudi zaradi nezadostnega nivoja omega-3 maščobnih kislin v telesu. Priporočamo, da jeste lososa ali sardele z orehi.

Najpogosteje pa se sindrom suhih oči pojavlja, kadar nivo sladkorja v krvi močno naraste. Sladka solza namreč hitreje izhlapi.

In še na eno možnost moramo spomniti: suhe oči so, kar se simptomov tiče, predhodnica sezonskih alergij. Takoj, ko začutite neprijeten občutek na očeh, nemudoma preklopite na dieto, lahko tudi shujševalno, ki preprečuje alergije.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021