Datum: 8.3.2023 12:52:23 - Rubrika: Zdravje, lepota
Nepogrešljiv spomladanski napitek iz črnega popra
Gre za napitek, ki vas bo obvaroval pred prehladi in zoprnim kašljem, ureja prebavo, okrepi imunski sistem in pomaga proti celulitu!
Poper je seveda nepogrešljiv pri skoraj vseh jedeh, le malokdo pa ve, da ga je mogoče uporabiti kot zdravilo. Poper namreč deluje antibakterijsko, pomirja vnetja, ureja prebavo in metabolizem ter preprečuje zastajanje vode v telesu. Poleg tega je že vrsta raziskav dokazala, da imajo fitokemikalije iz poprav močne antioksidativne učinke in delujejo celo proti raku.

Pa vendar, najpomembnejša lastnost poprovega napitka ni med zgoraj naštetimi, pač pa ga mnogi pijejo zato, ker odpravlja celulit. To je pač pri v času, ko na sebi ne bomo nosili več toliko oblek, tudi pomembno.

Kako pripraviti zdravilni poprov čaj?

Recept za poprov čaj je razmeroma preprost. Za 2 dcl poprovega čaja potrebujete 20 zrnc popra. Najbolj zdrav je seveda svež, enako učinkovit pa je tudi poper v zrnih. Preko prelijte 2 dcl prekuhane in vroče vode (ko zavre odstavite in počakajte 5 minut, da je voda še vedno vroča, ne pa tudi vrela). Za tem počakajte, da se mešanica ohladi do sobne temperature.

Na koncu poprov čaj precedite (ni nujno), dodate pa lahko tudi žlico medu.

Poprov čaj pijte počasi po požirkih. Če se vam zdi okus neprijeten, lahko po vsakem požirku poplaknete s kozarcem navadne vode.

Še ena od dobrih lastnosti tega napitka je, da lahko deluje tudi kot vodica za izpiranje ustne votline. Inhaliranje poprovega čaja so včasih uporabljali pri odvajanju od kajenja.

Sicer pa med starodavnimi recepti proti prehladom in notranjim vnetjem najdemo podoben recept, kot je zgoraj, le da namesto vode uporabite kuhano vino.

Včasih so poper uporabljali tudi kot afrodizijak in kot zdravilo za zdravljenje impotence.

Za konec pa še opozorilo: prevelike količine popra lahko škodljivo delujejo na jetra in želodec. prav tako naj se popru izogibajo nosečnice in ljudje s hemeroidi.
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021