Datum: 9.3.2023 17:36:27 - Rubrika: Dobro je vedeti
Hrana po kateri smo vedno bolj in bolj zaspani
Vas kdaj popoldan prime neizmeren spanec in bi radi zadremali vsaj za pol ure ali več' To je lahko tudi od hrane ...
S popoldanskim spancem ni nič narobe. Nekateri celo pravijo, da pozitivno vpliva na IQ, pa na presnovo in celo lepoto, a dejstvo je, da se nam zaradi popoldanskega spanca spremeni bioritem, gremo kasneje spat, zjutraj težje vstanemo ... Zaradi popoldanskega spanca se lahko ujamemo v zanko kronične utrujenosti, kar nikakor ni v redu.

Kako pomembne so faze spanja in, kako uravnavati spanec, si lahko preberete v prispevku Ali veste, kdaj morate zaspati, da se zjutraj zbudite sveži, sicer pa vam priporočamo, če se želite rešiti iz vrtinca vedno daljšega popoldanskega spanca, da se za kak dan, ali dva izogibate hrani, ki potencira željo po dremežu.

1. Mleko in mlečni izdelki
Triptofan in kalcij v mleku in mlečnih izdelkih vplivata na možgane pomirjujoče in sproščujoče, to pa pomeni samo še več želje po spanju. Še posebej to velja za trde sire ob prisotnosti z ogljikovimi hidrati.

2. Mandlji
Tudi mandlji vsebujejo veliko triptofana. To je amino kislina, ki povečuje tvorbo melatonina, to je hormona spanja. Poleg tega imajo ti oreščki veliko magnezija, ki sprošča mišice. Ko zaužijete pest mandljev, se boste težko uprli spancu, tudi če ste dovolj naspani in prav nič utrujeni. To je vendar naravna in pravilna reakcija telesa. Če po mandljih ne postanete zaspani, pomeni, da bodite pozorni na svojo prebavo.

3. Banane
Sladkor v bananah na široko odpre pot triptofanu do možganov. Poleg tega pa še kalijeve soli in magnezij dodatno pospešujejo tvorbo triptofana, kar si lahko predstavljate, kot avtocesto do popoldanskega spanca. Podobno, kot pri mandljih, tudi banana sprošča mišice, kar v možganih aktivira željo po spancu.

4. Orehi
Orehi sicer vsebujejo manj triptofana, kot mandlji, vendar pa spodbudijo nastanek melatonina, hormona spanja. Študije kažejo, da je spanec po zaužitju pesti orehov, trdnejši in daljši.

5. Kamilični čaj
Kamilični čaj vsebuje glicin, to je aminokislina, ki ima rahlo uspavalen učinek, sprošča mišice in umirja živčni sistem. Po skodelici kamiličnega čaja ni lepšega, kot leči v posteljo ...

6. Bučna semena
Bučna semena se tudi lahko pohvalijo z veliko triptofana, pa tudi cinka in magnezija. Vsi ti elementi skupaj izredno učinkovito sproščajo mišice, pomirjajo možgane in predvsem živčni sistem. Tudi za bučna semena velja, če vas ne uspavajo, potem preverite delovanje prebave.

7. Beli riž
Od vseh doslej naštetih živil ima beli riž najbolj nenavaden učinek na vaš organizem. Zaspanost ne deluje takoj, pač pa po 3 do 4 urah. Beli riž ima namreč visok glikemični indeks in ima poseben hipnotičen učinek na organizem. Še posebej izrazita je sorta riža Jasmin. Če se želite odvaditi popoldanskega spanca, potem čez dan nikar ne jejte riža.
vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021