Datum: 12.2.2022 17:59:14 - Rubrika: Zdravje, lepota
Poznate prednosti vijolične zelenjave in sadja?
Nutricisti sicer zagovarjajo svetle barve, vendar pa vijolična barva razkriva povsem drugo moč ...
Če bi izbirali najpomembnejšo barvo živil, bi bila vijolična poleg zelene gotovo na vrhu. Poleg tega raziskave kažejo, da postanejo jedi, ki jim dodate nekaj vijoličnih sestavin, okusnejše in privlačnejše za oko. Na primer, solata, ki ste ji dodali rdeče zelje ali rdečo čebulo vam bo bolj teknila.

Med vijoličnimi živili raziskovalce najbolj begajo rdeča pesa, borovnice, pa tudi jajčeci. Dogaja se, da vsaka raziskava odkrije kako novo korist in zdi se, da še zdaleč ne poznamo vseh pozitivnih vplivov vijolične zelenjave in sadja.

1. Rdeča pesa
Rdeča pesa je izredno bogata z vitamini, minerali, vlakninami in predvsem antioksidanti. Lahko jo jemo surovo, kuhano ali vloženo in vsaka ima svoje prednosti. Rdeča pesa namreč ni taka kot paradižnik, ki je kuhan najbolj zdrav. Glavni čas za peso je pozna pomlad oziroma začetek poletja. Takrat je na boljo tako imenovana mlada pesa, ki je izjemno bogata z antioksidanti, ki so glavne sestavine za preprečevanje rakavih bolezni.

Rdeča pesa popravlja in čisti kri, normalizira delovanje črevesja, spodbuja imunski sistem, popravlja delovanje dihalnih encimov, pospešuje izločanje žolča, nas brani pred gripo in prehladi, uravnava pritisk, zbija vročino, spada med najboljša pomlajevalna sredstva med zelenjavo, poleg tega krepi vezivna tkiva in kožo, preprečuje bolezni ožilja, kosti in srca, razstruplja, odpravlja zaprtost ... Seznam pozitivnih učinkov je pri pesi res izjemen.

Rdeči pesi ne rečejo zastonj zvezdnica zdravja v zimskih mesecih in niso redki športniki, ki teden dni pred pomembno tekmo pijejo tudi do pol litra pesinega soka na dan. Vzdržljivost in moč se jim v povprečju poveča za 16 odstotkov.

2. Borovnice
Borovnice imajo ogromno vitaminov A, E in celo vrsto mineralov. Poleg izstopajočih antioksidantov velja omeniti veliko železa, kalcija in fosforja. Mnogi borovnice uvrščajo med super živila, saj pomagajo pri slabokrvnosti, krepijo kosti, pomagajo pri hujšanju, ohranjajo mladostno kožo in pospešujejo delovanje možganov ... Ko so pred časom v ZDA delali analizo 40 najpogosteje uporabljanih živil, so borovnice postavili na vrh najbolj zdravih živil. Morda tudi zato, ker razlike med gojenimi in gozdnimi borovnicami niso tako velike, kot je denimo to primer pri jagodah. Poleg tega borovnice niso preobremenjene s pesticidi.

Borovnice vsebujejo tudi veliko pektina. To je topna vlaknina, zaradi katere borovnice pomagajo pri diareji in zaprtju. pomagajo pri napenjanju in drugih prebavnih motnjah. Borovnice delujejo antibakterijsko, pomagajo pri boleznih sečil, preprečujejo razvoj bakterije E.coli, najbolj priporočljive pa so borovnice zaradi velike koncentracije antioksidantov, med katerimi je najpomembnejša elagična kislina. Ta zavira tiste reakcije v metabolizmu, ki povzročajo raka. Tisti, ki vsaj 3-krat na teden zaužijejo vsaj pest borovnic, imajo 3-krat manj možnosti za nastanek raka.

Da bi ohranili dobro zdravje, bi morali vsaj dan popiti kozarec naravnega borovničevega soka.

3. Jajčevci
Jajčevci ali melancani hitro vpijejo maščobo in imajo izjemne prehranske lastnosti. Vsebujejo veliko vitaminov B, V, kalcija, fosforja, kalija, magnezija in druge. Pomagajo pri zniževanju holesterola, normalizirajo delovanje srca, telo očistijo toksinov in odvečne, nečiste tekočine, krepijo kosti, delujejo kot blago odvajalo in antibakterijsko. poleg naštetega ima 100 gramov melancan samo 16 kalorij, zato je to pogosto hrana vseh, ki so na shujševalnih dietah.

Pri jačevcih pa je potrebno omeniti še eno zanimivost. Ali ste vedeli, da melancani vsebujejo tudi nikotin? V 10 kilogramih ga je toliko, kot v eni cigareti.

In še eno opozorilo: jajčevci vsebujejo veliko oksalatov, ki lahko povzročijo ledvične kamne. Ljudje, ki imajo tovrstne težave, bi naj bili zmerni pri uživanju jajčevcev.

In kaj imajo skupnega vsa tri omenjena vijolična živila?


Če delujejo skupaj, si lahko mislite, kakšna je njihova eksplozivna moč. Smuti narejen iz nekaj rezin rdeče pese in prav toliko jajčevcev, ki jim dodamo še pest borovnic, ima izreden shujševalni učinek. Tako zelo, da se zveze Hollywooda hvalijo, da lahko s kozarcem smutija, kjer so vse tri sestavine enakomerno zastopane, shujšate tudi do 5 kilogramov na teden. Seveda se morate za tak ekstremni podvig odpovedati večerji (naj jo nadomesti vijolični smuti vsaj eno uro pred spanjem).

Vsekakor je v teh sestavinah toliko hranljivih snovi, da se splača tak sok poskusiti tudi preventivno.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021