Datum: 12.2.2022 19:47:11 - Rubrika: Zdravje, lepota
Za trdnejši imunski sistem, spanec in boljše razpoloženje
Tri preproste in zdrave stvari za vedrejšo plat življenja, ki bi morale nadomestiti večerjo
Tako kot vsak stroj ni dobro kar takoj ugasniti, velja tudi za človeško telo. Preden ležete k počitku je dobro, da pustite, da se organizem počasi izteče, pomiri in naravna na nočne procese, ki so ključnega pomena glede presnove, kvaliteta spanca vpliva na razpoloženje in energijo naslednjega dne, zelo pomembna je regeneracija mišic in bister um. S temi tremi stvarmi namesto večerje organizem sprostite vseh napetosti in mu daste dovolj prave energije, da se boste bolje počutili.

Za kaj gre?

1. Pest oreščkov
Dan vsekakor zaključite s pestjo oreščkov. Priporočamo mandlje, lahko so tudi orehi, zelo dobra so bučnična semena ... Vsak dan poskusite z drugimi oreščki, pa boste itak začutili, kateri so najprimernejši za vas. Jejte jih počasi, naenkrat imejte v ustim samo eno jedrce. Oreščki namreč vsebujejo veliko beljakovin in omega-3 maščobnih kislin. Povečujejo izločanje melatonina, to je hormon, ki uravnava spanje. Mandlji so poleg tega bogati še z magnezijem in vitaminom E, ki varuje srce, arterije in kosti ter preprečuje nespečnost.

2. Kivi
Pol ure pred spanjem je vedno dobro pojesti 1 do 2 kivija. Kivi namreč vsebuje veliko vitamina C (ima ga celo več od citrusov), kalija in vlaknin. Krepi imunski sistem, varuje srce in dihalni sistem. Deluje pomirjevalno in izboljšuje kakovost spanja, hkrati pa je v mrzlih mesecih najboljši spomin na vitaminsko razkošno poletje. Poleg tega se hranljive snovi iz kivija odlično povežejo z energijo oreščkov. Tudi v kiviju je namreč veliko omega-3 maščobnih kislin, veliko antioksidantov, flavonoidov, beta karotena, luteina, ksantina, ki pomagajo pri zaščiti pred Alzheimerjevo boleznijo, uničujejo proste radikale v telesu, ki so odgovorni za nastanek rakavih bolezni, krepijo kostno maso, preprečujejo nastanek krvnih strdkov in drugih kardiovaskularnih bolezni ... Veliko odstotek vlaknin v kiviju zagotavlja tudi občutek sitosti, ki traja bistveno dlje, kot pri kateremkoli drugem sadju. Kivi se po hranljivosti brez problema kosa z vsem poletnim sadjem. In ga pogosto premaga!

3. Kamilični čaj
Piko na i temu večernemu sprostitvenemu ritualu bo dal kamilični čaj. Poskusite popiti skodelico nesladkanega čaja. Tudi brez medu ali kakšnega drugega sladila. Naravni kamilični čaj v prvi vrsti pomirja, blaži prebavne težave, glavobole, krče v trebuhu, preprečuje napenjanje, preprečuje vnetja, pomaga pri želodčnem čiru, vetrovih, obnavlja črevesno sluznico. Egipčani so imeli kamilice za sveta zelišča in so verjeli, da je to ključ do dolgega življenja.

Oreščki, kivi in kamilični čaj lahko v tej kombinaciji in tem zaporedju delajo čudeže. Potrudite se le, da jih jeste počasi in predvsem, da si vzamete čas zase. V današnjem svetu je namreč vse preveč nervoze in hlastanja za materialnimi dobrinami, za razvajanja tela in duše pa pogosto zmanjka časa.

Saj bi vam svetovali, da poskusite en teden večerjo zamenjati s tem ritualom, a je to za mnoge pretežka naloga. Vendar samo na prvi pogled. Ko boste poskusili prvič, boste videli, da se splača ponoviti še naslednji dan.

Vzemite si čas zase.
Erika Volk
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021