Datum: 9.3.2022 16:39:21 - Rubrika: Dobro je vedeti
Se tudi vam dogaja, da cel dan neustavljivo zehate?
Ni res, da verižno zehanje pomeni zgolj in samo utrujenost. Lahko gre za manj očitne, a nevarnejše stvari.
Čeprav znanstveniki povsem ne razumejo, zakaj kopenske živali zehamo, pa so se z obsežnimi raziskavami vendarle dokopali do presenetljivih stvari. Doslej je namreč veljalo, da ljudje zehamo, ko smo zaspani in utrujeni, a nova odkritja so opozorila na še dva resna problema.

Gotovo vas je že kdaj v službi zagrabilo verižno zehanje. Zehate vsakih nekaj minut, čeprav ste dobro in dovolj spali ter se ne počutite utrujeni. V takem primeru gre res za pomanjkanje kisika v možganih, kar ima za posledico tudi večje pregrevanje. V takem primeru gre za pregrevanje lobanje, manj kisika pa pomeni še višjo temperaturo, kar lahko povzroči tudi močan glavobol. Seveda pomaga, če za nekaj minut odprete okno in znižate temperaturo v prostori, še bolj pa pomaga kratek sprehod. Pregrevanje glave lahko nastopi v kateremkoli delu dneva.

Še to ... Bodite pozorni, če se po večkratnem zehanju pojavi glavobol, ker je to lahko znake za neko drug težavo. Dogaja se, da ne pomaga ne hladen zrak in ne sprehod, vi pa še naprej verižno zehate, se za tem lahko skrivajo tudi težave s ščitnico, ki ne uspe enakomerno uravnavati temperature po celem telesu.

Kadar pa vas verižno zehanje ujame v dopoldanskem času, včasih lahko zelo kmalu po tem, ko vstanete, pa je to lahko znak dehidriranosti. Problem večine ljudi, ki na dan spijejo vsaj 2 litra tekočine je, da pijejo vse druge pijače, čeprav njihovo telo potrebuje samo vodo. Povsem običajno vodo brez okusa, barve in vonja. Piti veliko čaja, brezalkoholnih pijač in drugih sadnih sokov je povsem nesmiselno. Pijte izključno in samo vodo, še bolje pa je če na tešče popijete kozarec mlačne vode.

Za dopoldanskim zehanjem se lahko skrivajo tudi težave z ledvicami. Tudi preveč tekočine lahko povzroči svojevrstno dehidracijo. To je v primeru, ko pijete veliko sladkih sokov, tudi gazirane pijače (vključno z mineralno vodo), pa telo ne uspe ločiti balasta od vode.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021