Rubrika: Dobro je vedeti
Kdaj boste pšenično moko zamenjali z laneno?
Svet ponovno odkriva zdravilne lastnosti lana, vse bolj popularna pa je uporaba lanene moke, ki je za nameček še zelo zdravilna.
Ali ste vedeli, da je Karel Veliki, ki je bil prvi cesar po padcu Rimskega cesarstva, vsem svojim podanikom že v 9. stoletju zaukazal, da morajo obvezno uživati lanena semena. Sam je namreč verjel v zdravilno moč lanenih semen in imel je prav. Sodobne raziskave namreč dokazujejo, da imajo lanena semena tri človeku zelo potrebne sestavine. Gre za izredno veliko omega-3 maščobnih kislin (samo še sezamova semena imajo toliko teh maščob, vsa ostala zelenjava pa občutno manj), veliko vlaknin (razgradljivih in netopnih) ter lignanov.

Lignani so esencialne snovi, ki delujejo antioksidativno, protivnetno in antikancerogeno. Raziskave nedvoumno potrjujejo, da lanena semena zmanjšujejo tveganja za rakom na dojkah in še pri nekaterih drugih vrstah.

Omega-3 maščobne kisline telo potrebuje, da z njimi prepreči srčna obolenja in težave s prekrvavitvijo in ožiljem. Ali ste vedeli, da ima žlica lanene moke kar okoli 1,8 gramov omega-3 maščob, kar je izredno veliko.

Tudi količina vlaknin je v lanenih semenih izjemna in nujno potrebna za čiščenje črevesja, urejanje prebave in kopice drugih notranjih procesov.

Lanena semena imajo še veliko antioksidantov in ogromno rastlinskega estrogena, ki pomaga pri raku prostate, osteoporozi, srčno-žilnih boleznih in ureja hormonsko ravnovesje.

Kdaj in kako moka?

Najboljša lanena moka se je sveže mleta moka. Priporočamo, da kupite običajna lanena semena in jih zmeljete takrat in toliko, kot jih potrebujete.

Za začetek lahko četrtino moke vedno nadomestite z laneno moko (3 žlice običajne moke in 1 žlica lanene). Prav tako velja, da je ena žlica lanenih semen in tri žlice vode dobra in zdrava zamenjava za jajce. Moka obogatena z laneno moko oplemeniti okus piškotom, pecivu, piškotom, celo jedi iz mesa imajo polnejši okus in so bolj hranljive.

Za pokušino, kaj zmore lanena moka, vam ponujamo preprost recept za zdravo pico. Za pripravo testa potrebujete naslednje sestavine:
  • 1/2 skodelice lanene moke
  • 2 žlici pecilnega praška
  • 3 jajca
  • nekaj kapljic olivnega olja
  • sol po okusu
  • origano
Priprava:

Vse sestavine razen origana in vode dobro premešajte. Vodo in origano dodajte na koncu. Počakajte, da testno nekoliko naraste, nato ga razgrnite po pekaču. Pecite 15 do 20 minut, šele nato dodajte oblogo no pico. Pecite še 15 minut oziroma dokler pica ni gotova (to je odvisno tudi od sestavin, ki jih uporabite).

Pa dober tek.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023