Datum: 18.2.2023 14:58:16 - Rubrika: Dobro je vedeti
10 obveznih pravil prehranjevanja
Včasih z nepravilnim prehranjevanjem škodimo svojemu zdravju bolj, kot si mislimo ...
1. Ne jejte, ko ste sestradani
Če čutite lakoto, potem se morate paziti prenajedanja. Telo nikdar ne smete stradati, ker to slabo vpliva na presnovo in povrhu še redi. Jejte, ko je čez za to, kajti le tako boste obdržali svoj organizem v odlični kondiciji.

2. Po obroku še malo posedite
Po obroku posedite še 20 minut, da daste želodcu dovolj časa, da v miru prebavi. Nikar takoj po obroku ne nadaljujte s športom, tudi ležanjem ne. Ne hodite na sprehod in tudi ne lotite se pospravljanja. Počakajte.

3. Med večerjo in zajtrkom naj preteče 12 ur
Idealno je, če med zajtrkom in večerjo preteče vsaj 12 ur, lahko tudi 10. Vendar poskrbite, da bo vedno vmes 10 ur, ker bo to pomenilo, ste si po večerji vzeli dovolj časa preden ste legli spat, še pomembneje pa je, da ste dovolj dolgo spali. Ne pozabite, da človek potrebuje 8 ur spanja.

4. Zelenjava prva, ne zadnja
Vsi nutricisti vam bodo priporočili, da dan začnete z zelenjavo, ker to ugodno vpliva na črevesno floro. Če pa dan zaključite z zelenjavo, lahko to povzroči napenjanje, fermentacijo in gnitje.

5. Pijte pol ure pred obrokom
Razredčeni želodčni sokovi samo zmanjšajo učinkovitost in podaljšajo prebavo. Zato med obrokom ne smete nikdar piti. Pijte raje vsaj 20 minut pred obrokom.

6. Raznolikost
Jesti enolično hrano pomeni, da telo dobiva vsak dan iste vitamine in minerale, drugih pa ne. Raznolikost je pomembna tudi, ker ima taka hrana veliko vlaknin, zelo pomembno je železo, za kratkoročno energijo pa tudi ogljikovi hidrati.

7. Kombinacije
Zelo pomembno je, da veste, kaj jeste. Jeste lahko beljakovine - zelenjavo, maščobe - zelenjavo, ogljikove hidrate - maščobe. Prepovedane so naslednje kombinacije: beljakovine - ogljikovi hidrati, beljakovine - maščobe, beljakovine - proteini.

8. Ne jejte procesirane hrane
Procesirana hrana so vse juhe iz vrečk, majoneze in drugi namazi, klobase, slaščice, limonade, sladke pijače, sokovi, keksi, krekerji in drugi. Vsi ti so počasni in tihi ubijalci našega zdravja. Nikdar ne bomo izvedeli, kaj vse se skriva v teh jedeh.

9. Ne jejte vročih in hladnih stvari hkrati
Zapomnite si, da najbolj vroča jed naj nima več kot 50 stopinj, najhladnejša pa ne manj od sobne temperature. Če jeste hladneje ali topleje, porablja telo energijo za segrevanje ali ohlajanje, kar ni dobro predvsem za maščobe, ki se spremenijo v težko prebavljive maščobne kroglice, te pa se hitro začno kopičiti pod kožo. Poleg tega upoštevajte še to, da se hrana na poti od ust do želodca ohladi ali segreje največ za 8 stopinj. Z vsem ostalim po nepotrebnem obremenjujete organizem.

10. Hrano žvečite počasi
Če hrano dobro prežvečite, potem bo prebava imela manj dela in bo bolj učinkovita. Poskusite po vsaki žlici, ki jo nesete v usta, hrano v ustih premlevati vsaj 10 sekund. Lahko tudi štejete. Boste videli, da pomaga.
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021