Datum: 26.1.2023 19:53:57 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ali poznate fantastično moč cikorije
Saj poznate cikorijo. Gre za preprosto rastlino, ki raste ob poljskih poteh, večina pa jo pozna kot kavni nadomestek. A ni samo to!
Cikorija je okusna rastlina in je daljni sorodnik regrata, endivije in radiča. že stari Grki so jo uporabljali tudi v medicinske namene, pri nas pa jo večina pozna kot nadomestek za kavo. Po okusu ji je namreč zelo podobna, nima pa kofeina, ki je pri kavi najbolj škodljiv.

Cikorija je dober vir vitaminov A, B, C, ima veliko kalcija, fosforja, magnezija in cinka (vse to potrebuje telo za krepitev imunskega sistema). Med koristnimi snovmi v cikoriji najdemo še tanine, organske kisline in karoten, najpomembnejši pa je inulin, najbolj zdrav nadomestek naravnega sladkorja in najsvetlejša zvezda med probiotiki (odlično uravnava prebavo).

Tako kot pri kavi, moramo biti tudi pri cikoriji previdni. Priporočljivo je spiti največ dve skodelici na dan. Nosečnice se naj prej posvetujejo s svojim zdravnikom. Pri nekaterih lahko v kombinaciji z mlekom povzroča neprijetnosti ... Na drugi strani tehtnice, kjer so pozitivni učinki cikorije, pa so zagotovo tudi takšni, ki vas bodo prepričali, da skodelica na dan odžene zdravnika vstran:
  • 20 minut pred obrokom popijte skodelico cikorije. Ta vam bo izboljšala apetit, pozitivno vpliva na na prebavo, pomagala premagati zgago, spodbuja nastajanje želodčnih sokov.

  • Cikorija zelo ppozitivno vpliva na jetra in pomaga pri čiščenju organizma. Cikorija prav tako pomaga raztapljati žolčne kamne!

  • Zaradi visoke vsebnosti inulina je cikorija priporočljiva za ljudi s težavami s sladkorjem. Inulin namreč pomaga normalizirazi procese presnove in zmanjšati nivo krvnega sladkorja v krvi.

  • Skodelica cikorije pomaga znižati pritisk, hkrati pa krepi kardiovaskularni sistem.

  • Cikorija pomirja in blagodejno vpliva na živčni sistem. Prav tako zmanjšuje stres, tudi celični stres.

  • V nekaterih deželah še vedno s cikorijo zdravijo težave z zobmi, vnetja dlesni, cikorija krepi zobno sklenino, celo zobne paste delajo iz nje.

Bis


Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021