Datum: 2.12.2022 19:52:35 - Rubrika: Dobro je vedeti
Mini vodič: znate uporabljati alternativna sladila - kdaj in zakaj?
Če želite sladko, ni nujno, da posežete po kristaliziranem belem sladkorju, vendar pa tudi alternativna sladila morate znati uporabljati.
Kristaliziran bel sladkor velja za enega največjih strupov sodobne prehrane. Pa ne zato, ker bi bil sam po sebi tako škodljiv, pač pa je največji problem v tem, da ljudje nimamo mere. Nagnjeni smo k pretiravanju. In pretiravanje s sladkorjem postaja prava obsesija več milijard ljudi. Zaradi prihajajočih praznikov si obvezno preberite ta prispevek, ki je v resnici mini vodič uporabe alternativnih sladil. Če boste samo eno sladico pripravili zdravo, ste na dobri poti, da si po naravni poti okrepite imunski sistem.

Ječmenov slad
Ječmenov slad se delno pridobi iz kaljenega ječmena. Čez noč namočeni ječmenovi kalčki se naslednje jutro spremenijo v gostom, temno in lepljivo snov, ki je lahko prebavljiva. Sladilo je sestavljeno iz maltoze oziroma disaharida, ki je sestavljen iz dveh molekul glukoze. Ječmenov slad vsebuje tudi veliko vitamina B12, ki je pri živilih rastlinskega izvora zelo redek, zato je zelo primeren za vegetarijance in vegane. Poleg tega vsebuje še vitamine B1 in B3, med minerali pa so pomembni kalij, mangan, železo, fosfor, magnezij, cink in selen. Ječmenov slad se najbolje prilega sladicam z začimbami.

Agavin sirup
Agava je kaktusu podobna rastlina, agavin sirup pa je sok iz več vrst agave. Primarni sladkor je fruktoza, ki ga je v agavinem sirupu največ. Sirup ima izredno nizek glikemični indeks, kar pomeni, da sirup ne vpliva na raven sladkorja v krvi. Agavin sirup med drugim krepi črevesno floro, daje energijo in ima ogromno kalcija in železa. Kot sladilo se najbolje ujame s kremastimi sladicami, pudingi in kašami.

Javorjev sirup
Ali ste vedeli, da javor izvira iz Kitajske in Japonske, največji proizvajalec javorjevega sirupa pa je Kanada. Za en liter javorjevega sirupa je potrebno zbrati 40 litrov javorjevega soka. Zanimivo je, da javorjev sirup vsebuje 60 odstotkov saharoze (to je mešanica glukoze in fruktoze). Sicer pa se v javorjevem sirupu najde razmeroma veliko drugih organskih kislin, aminokislin, fenolov, med minerali pa ima veliko kalcija, kalija, cinka in mangana. Javorjev sirup ima viški glikemični indeks.

Rižev slad
Rižev slad je blag in bogatega okusa, ima srednji glikemični indeks in je odlično sladilo za dojenčke in otroke. Največkrat ga uporabimo za sladkanje kaš, pudingov in drugih sladic. Po svoji strukturi je rižev slad podoben ječmenovemu.

Koruzni sirup
Večinoma ga najdemo v izredno sladkih industrijsko predelanih sladkarijah in ga mnogi nutricisti povezujejo s celo vrsto težkih obolenj. Tudi raka. Koruzni sirup vsebuje kar 55 odstotkov fruktoze in 45 odstotkov glukoze.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021