Datum: 28.10.2021 14:50:06 - Rubrika: Zdravje, lepota
Kako testeninam več kot prepoloviti število kalorij?
Največ kalorij nam prinesejo ogljikovi hidrati, zato je zelo pomembno, kako jih zmanjšati. Trik s testeninami je bolj preprost, kot si mislite!
V britanski televizijski oddaji "Trust Me, I'm a doctor", ki so jo predvajali na BBC, so v živo naredili eksperiment, ki je šokiral svet, predvsem pa navdušil strastne ljubitelje testenin. S preprostim trikom se je količina zaužitih ogljikovih hidratov prepolovila. Zdaj lahko mirno rečemo, da testenine ne redijo Če jih le znate pravilno pripraviti.

Poleg tega: ste se kdaj vprašali, zakaj Italijani, kjer so doma pice in testenine, niso med najdebelejšimi?

V televizijski oddaji so sodelujočim dali porcijo testenin in jim vsakih 15 minut merili krvni sladkor. Pri tistih, ki so jedli običajne testenine, se je nivo sladkorja v krvi podvojila, tisti, ki pa so jedli skrivnostno pripravljene testenine, pa je tudi prišlo do povišanja, vendar bistveno nižjega.

Problem testenin je namreč škrob, ki se v našem telesu spremeni v sladkor in zato velja, da testenine redijo.

Če pa kuhane testenine ohladite, jih pustite stati 15 minut in jih potem ponovno segrejete, se škrob iz enostavnega spremeni v kompleksnega, ki ga telo ne zmore tako hitro predelati in zato ne pride do nenadnega skoka sladkorja. Poleg tega, ker se mora telo veliko bolj potruditi, da predela kompleksne testenine, porabi bistveno več kalorij.

Kuhane-ohlajene-segrete testenine so z vidika ogljikovih hidratov enako ne-nevarne, kot stročnice, ovsena kaša ali banane.

A to še ni vse. Tako kot lahko rižu pomembno znižamo glikemični indeks (več si preberite v članku Kaj se zgodi, ko rižu dodate kokosovo mast), lahko to isto storimo tudi s testeninami. Če v vodo v kateri kuhamo testenine dodamo olivno olje ali kokosovo mast (te naj bo 3 % teže testenin), bo število kalorij še dodatno padlo. Tako bo porcija 100 grama testenin, ki ima ob običajni pripravi 390 kalorij, po postopku ohlajanja in segrevanja skupaj s kokosovo mastjo (maščobo dodate k prvemu kuhanju) padla na dobrih 150 kalorij. To pa je že številka, ki ni tako zastrašujoča in boste z bolj mirno vestjo lahko pojedli porcijo vaše najljubše hrane.

No in tukaj je tudi odgovor na vprašanje iz začetka. Italijani pojedo veliko pogretih testenin, ki ne redijo.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021