Datum: 18.9.2022 6:25:05 - Rubrika: Zdravje, lepota
Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
Pomanjkanje vitamina B9 je močno povezano z rakom trebušne slinavke
Švedski zdravniki so opravili obsežno raziskavo na več kot 80.000 pacientih. Ugotovili so, da je bilo pri tistih, ki so na dan prejeli več kot 350 mikrogramov folne kisline (vitamin B9), tveganje za razvoj raka trebušne slinavke za 75 odstotkov nižji, kot pri tistih, ki so je prejeli manj kot 200 mikrogramov. Vendar to pravilo velja samo pri tistih, ki so prejemali folno kislino v naravni obliki.

Za folno kislino velja, da se s kuhanjem 90 odstotkov folne kisline uniči, sicer pa postane biološko aktivna šele po pretvorbi v tetrahidrofolat (THF). THF nastane v jetrih z redukcijo dihidrofolata. Pomembno je tudi vedeti, da človeško telo samo ne more proizvajati folne kisline, zato jo moramo pridobiti s hrano.

Največ folne kisline najdemo v špinači, pomarančah, jabolkih, avokadu ... Je občutljiva tudi na svetlobo, oksidacijo in je topna v vodi.

Paziti pa moramo, da ne pretiravamo. Preveč folne kisline lahko negativno vpliva na absorpcijo cinka v telesu. Težave se lahko lahko pojavijo pri jemanju nekaterih zdravil (zlasti proti epilepsiji), absorpcijo folne kisline pa zavira alkohol, aspirin, kontracepcijske tabletke ...

Kako si zagotoviti dnevno dozo vitamina B9?

Dovolj je, da zmiksate skodelico špinače s skodelico vode in to po požirkih popijte. Če k temu dodate še sok pol limone, si boste okrepili imunski sistem in še za nekaj ur premagali apetit.
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021