Datum: 18.9.2021 6:25:05 - Rubrika: Zdravje, lepota
Sok proti raku trebušne slinavke in za boljši spomin
Pomanjkanje vitamina B9 je močno povezano z rakom trebušne slinavke
Švedski zdravniki so opravili obsežno raziskavo na več kot 80.000 pacientih. Ugotovili so, da je bilo pri tistih, ki so na dan prejeli več kot 350 mikrogramov folne kisline (vitamin B9), tveganje za razvoj raka trebušne slinavke za 75 odstotkov nižji, kot pri tistih, ki so je prejeli manj kot 200 mikrogramov. Vendar to pravilo velja samo pri tistih, ki so prejemali folno kislino v naravni obliki.

Za folno kislino velja, da se s kuhanjem 90 odstotkov folne kisline uniči, sicer pa postane biološko aktivna šele po pretvorbi v tetrahidrofolat (THF). THF nastane v jetrih z redukcijo dihidrofolata. Pomembno je tudi vedeti, da človeško telo samo ne more proizvajati folne kisline, zato jo moramo pridobiti s hrano.

Največ folne kisline najdemo v špinači, pomarančah, jabolkih, avokadu ... Je občutljiva tudi na svetlobo, oksidacijo in je topna v vodi.

Paziti pa moramo, da ne pretiravamo. Preveč folne kisline lahko negativno vpliva na absorpcijo cinka v telesu. Težave se lahko lahko pojavijo pri jemanju nekaterih zdravil (zlasti proti epilepsiji), absorpcijo folne kisline pa zavira alkohol, aspirin, kontracepcijske tabletke ...

Kako si zagotoviti dnevno dozo vitamina B9?

Dovolj je, da zmiksate skodelico špinače s skodelico vode in to po požirkih popijte. Če k temu dodate še sok pol limone, si boste okrepili imunski sistem in še za nekaj ur premagali apetit.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021