Datum: 9.9.2021 10:59:26 - Rubrika: Dobro je vedeti
Samo vitamini niso dovolj proti gripi in njej podobnim virozam
Čas gripe in prehladov se neizogibno bliža, zelo pomembno pa je, da vemo, da se samo z veliko vitamini ne bomo ubranili te nadloge.
Vitamini niso edina stvar, ki jo potrebujemo za trdno zdravje. Seveda so še tu minerali, pa tudi maščobe. Polovica vitaminov je namreč topnih v maščobah. Med minerali sta zelo pomembna železo in magnezij ...

A vse to nič ne koristi, če nismo telesno aktivni. Ne preveč. Nobeno pretiravanje ni dobro. Pretiravanje pa je vse, kar je več kot pol ure sprehoda po gozdu. Tako kot človek v resnici ne potrebuje veliko hrane, tudi telesne aktivnosti ne.

Pa tudi to še ni dovolj, da bi bili čez zimo zdravi!

Druga polovica zdravja je namreč odvisna od naših misli, stresa, psihičnih obremenitev, tudi karakterja. Ljudje, ki so v službi pod pritiski nadrejenih, so za 48 odstotkov bolj izpostavljeni bolniškim odsotnostim (natančne ocene ni, vendar je vse bolj očitno, da se organizem pred psihičnimi pritiski brani z izbruhi bolezni).

Ali to pomeni, da bi ljudje, ki se raznoliko prehranjujejo, so zmerno aktivni, srečni in zadovoljni, varni pred prehladi in gripami?

Seveda ne.

Brez osebne higiene in higiene vseh s katerimi si delite kljuke na vratih ne boste ostali dolgo varni. Nič od zgoraj naštetega vam ne bo pomagalo, če bo sodelavec na drugi strani mize neodgovorno kihal in trosil bacile naokrog.

Na koncu pa moramo vendarle skleniti krog.

Raziskovalci pri National Public Service health iz ZDA so v obsežni raziskavi vendarle ugotovili pomembno stvar: za vsakih 100 mg vitamina C se zmanjša nevarnost, da bomo zboleli, vendar ta odstotek raste samo do 30 odstotkov. Če zaužijemo več, lahko pride do vnetja želodca in črevesja, lahko nastanejo ledvični kamni.

Od tem dodajmo, da se potrebna dnevna količina vitamina C skriva v 100 gramih brokolija, ali 150 gramih zelja, ali 200 gramih špinače. Dovolj je tudi, če na dan pojemo dve srednje veliki pomaranči, dva kivija, veliko ga je tudi v papriki, peteršilju, paradižniku, celo bananah in ohrovtu. Ali ste vedeli, da imajo jagode za 20 odstotkov več vitamina C, kot limone?

Ne smemo pa pozabiti, da je vitamin C občutljiv na toploto (razpadati začne že pri temperaturah nad 10 stopinj Celzija), svetlobo in kisik, zato živil z veliko vitamina C ne bi smeli nikdar toplotno obdelovati.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021