Datum: 27.9.2021 14:27:36 - Rubrika: Dobro je vedeti
7 najcenejših primerov zdrave hrane, ki jih lahko kupite v vsaki trgovini
Zdravo lahko jeste tudi za malo denarja. Ni treba kupovati eksotičnega sadja, zelenjave, semen, ko pa je domača hrana tudi v redu. Morda celo bolj.
V razmislek vam ponujamo nekaj razmeroma poceni živil, ki jih lahko kupite kadarkoli in njihove cene niso odvisne od letnih časov. Imajo pa veliko hranljivo vrednost in so vsestransko uporabna - od sladic, glavnih jedi do solat, pa tudi od zajtrka do večerje.

1. Leča
Ima veliko vlaknin, ogromno rastlinskih beljakovin in je vsestransko uporabna. Z njo lahko naredite juhe, solate, vegetarijanske burgerje ...

2. Fižol v pločevinki
Tudi fižol je vsestransko uporaben. Celo sladice delajo iz njega. Ima veliko beljakovin, vlaknin, med minerali pa je potrebno izpostaviti železo, zato dobro vpliva na težave s slabokrvnostjo, prekrvavitvijo. Če se vam zdi, da ste utrujeni in zaspani, pojejte nekaj fižola.

3. Konzervirane ribe
Seveda so sveže tune, lososi in podobne specialitete boljše, vendar pa tudi ribe v pločevinkah vsebujejo kar nekaj koristnih hranljivih snovi, predvsem maščob. Tudi ribe lahko uporabite kot prilogo k testeninam, sendvičem, najboljša pa je kombinacija s svežo zelenjavo v solati.

4. Jajca
Pripravimo jih lahko na tisoč načinov, njihova hranilna vrednost pa je izjemna. Jajca so bogata tudi z omega-3 maščobnimi kislinami. So dražja jajca tudi kvalitetnejša? Običajno so. To se najbolje vidi po barvi rumenjaka. Če imate kje možnost dobiti domača jajca, ne priložnosti ne izpustite iz rok.

5. Banane
Prednost banan je, da so ves čas na voljo. Cena ene banane je nekaj deset centov, kar je, glede na to, kaj dobimo, eno najcenejših in najbolj kvalitetnih živil. Banane nas nasitijo, poleg tega pa imajo še celo vrsto drugih pozitivnih vplivov na naše zdravje.

6. Ovseni kosmiči
Verjemite, ni bolj zdravega zajtrka, kot so ovseni kosmiči. Imajo veliko vlaknin, beljakovin in celo vrsto mineralov. Izboljšujejo prebavo, čistijo telo in še zbijajo apetit. Poskrbite, da vam ovsenih kosmičev nikdar ne zmanjka.

7. Rjavi riž
Rjavi riž je veliko bolj zdrav, pa tudi okusnejši od belega. Njegova največja vrednost so kvalitetne vlaknine, ki čistijo naše telo, urejajo prebavo, stimulirajo delovanje črevesja ... Ko razmišljate o krompirju, kot prilogi, se večkrat raje odločite za rjavi riž. Je veliko bolj zdrav od krompirja.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021