Datum: 18.9.2021 14:42:53 - Rubrika: Zanimivosti
5 načinov drugačne uporabe riža, ki jih še niste poznali
Riž ima nekaj presenetljivih lastnosti, ki vam lahko pomembno olajšajo življenje, če jih le poznate.
Večina ljudi ve, da mora moker telefon, ki je padel v vodo, za dan ali dva zapreti v vrečko z rižem. Riž je namreč zelo izbirčen glede rastnih pogojev in ena njegovih najpomembnejših lastnosti je, da veže nase vlago. Morda niste vedeli, a če nezrele marelice daste v posodo z rižem, bodo te ekspresno dozorele.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj primerov neobičajne uporabe riža pri vsakdanjih stvareh.

1. Riž je odlično stojalo za nože
Problem stojal je, da noži v resnici stojijo v posodah, kjer se sčasoma pojavijo glivice, bakterije ... Prav zato nožen nikdar ne bi smeli imeti v stojalih, razen te je to stojalo iz riža. V posodo nasipajte večjo količino riža. Noži, ki jih boste hranili na tak način, bodo vedno suhi, torej varni pred rjavenjem, bodo zato bolj čisti, tudi brez vonja (nikar ne režite čebula in sadja z istim nožem - če pa že, najprej narežite sadje).

Vsekakor se izogibajte lesenim podstavkom za nože.

2. Čiščenje posode
Predvsem čajniki so problematični za čiščenje, ker v notranjost težko pridemo s krpo in čistilom. Teh težav ne boste imeli, če v čajnih natrosite za nekaj prstov riža, dodate malo detergenta in približno minuto poskusite tresti čajnik, kot bi delali koktail. Boste videli - tako čistega čajnika še niste imeli.

3. Osvežilec zraka v kopalnici
Ena najbolj uporabnih reči kjer uporabiti riž, je osvežilec zraka. V posodo ali pa celo na krožnik dajte nekaj riža in ga pokapajte z nekaj kapljicami eteričnega olja. Riž premešajte, da se olje enakomerno razporedi in počakajte (priporočamo eterično olje cimeta). Poleg tega, da bo vaša kopalnica neizmerno dišala, pa bo riž zato, ker nase vleče vlago, poskrbel, da bodo tudi straniščne vonjave manj izrazite.

Ta trik pogosto uporabljajo tudi v eminentnejših hotelih.

4. Preverite temperaturo olja
V ponev vrzite približno 5 zrn riža. Če se potopijo, je olje še hladno. Če zrna priplavajo na površje in se ob njih delajo še mehurčki, potem veste, da je olje pripravljeno za cvrtje.

5. Zaščita proti rji
Podobno, ko se riž izkaže pri shranjevanju nožev, velja tudi za orodje. Riž zaradi absorpcije vlade, varuje orodje pred rjo.

Bonus dodatek: Ropotuljica iz riža
Vse, kar potrebujete, sta dve plastični žlički plastična embalaža od kinder jajčke in nekaj lepilnega traku. Riž dajte v Kinder jajčko, na vsako stran jajčke dajta žlici in ju zlepite z lepilnim trakom. Pa ne ropotajte preveč.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021