Datum: 6.9.2021 16:28:28 - Rubrika: Dobro je vedeti
So trije obroki dnevno res največja zabloda današnjega časa?
Ljudje so začeli prakticirati tri obroke na dan v srednjem veku. Pa je to dobro?
V srednjem veku se je uveljavilo mišljenje, da je prehranjevanje izven predvidenih ur necivilizirano in živalsko početje. Vsi pravi gospodje so se zelo strogo držali urnika prehranjevanja, pa se je zato uveljavilo pravilo treh obrokov.

Ko so evropski priseljenci osvajali Ameriko, so s sabo seveda prinesli tudi vzorce iz Evrope. Tako so bili tudi v ZDA trije obroki znak gosposkosti in uglajenosti, nihče pa se ni vprašal, ali je to zdravo in kako trije oboki vplivajo na zdravje.

Leta 2010 se je začela velika raziskava o prehranskih navadah in povezavami z boleznimi, rezultat te akcije pa je marsikoga presenetil.

Zdravniki in nutricisti so si enotni, da število obrokov ni pomembno, pač pa količina in kalorije. Lahko jemo tudi po 6 obrokov (ti anketiranci so med najbolj zdravimi), ali optimalna 2 obroka (ti so se odrezali malenkost slabše).

Poleg tega je raziskava pokazala tudi, da je potrebno občasno narediti post, ker to čistilno vpliva na organizem, ureja prebavo, krepi imunski sistem ... To je najboljši dokaz, da število obrokov ni pomembno.

Danes nutricisti priporočajo, da jemo takrat, ko smo lačni (če nismo prepričani, popijmo prej kozarec vode, počakajmo 20 minit in, če lahkota ne poide, potem niste lačni, res ne). Vsak zase najbolje ve, koliko obrokov potrebuje.

Vse, kar morate pri tem vedeti, je število zaužitih kalorij. Mnogi, ki se precej striktno tržijo teh nasvetov, raje izbirajo taka živila, ki imajo malo kalorij in veliko vlaknin, ki podaljšujejo občutek sitosti.
vkj
Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021