Datum: 2.8.2021 11:57:35 - Rubrika: Dobro je vedeti
Res mislite, da dobro poznate hrano in pijačo, ki vpliva na hidratacijo?
V vročih poletnih dneh je zelo pomembno, kako hidratizirati organizem. Pazite, da si s hladnimi pijačami ne naredite več škode.
Telo najhitreje in najbolj učinkovito ohladimo in navlažimo s tekočino segreto na sobno temperaturo. Preveč hladna pijača namreč otežuje vpojnost vode, poleg tega povzroči tudi koagulacijo oziroma zgoščevanje maščob, kar pomeni, da se boste podkožnih maščobnih blazinic težje znebili.

Ledene pijače prav tako povečujejo nevarnost za prehlade in druge želodčno-črevesne težave. Prehlad črevesja je najmanj, kar si želite med počitnicami.

Najbolj pravi način ohladitve in navlažitve organizma je pitje vročega čaja, ker spodbuja procese znojenja, kar nas edino tudi v resnici ohladi. Ljudje na Bližnjem Vzhodu to prakticirajo že tisočletja, pa tudi oblačijo se v ohlapna oblačila, ki ne vpijajo znoja.

Morda se sliši nenavadno, a najboljši način, da se odžejamo je vsekakor s sadjem in zelenjavo. Na prvem mestu so lubenice, ki vsebujejo več kot 90 odstotkov vode, vendar veliko drugih mineralov in vitaminov. Lubenice uravnavajo sladkor v krvi, pritisk in imajo izredno dober vpliv na naše zdravje.

Na drugem mestu so kumare, ki imajo prav tako veliko vode, imajo malo kalorij in veliko vitaminov, predvsem A in C. Zelo pomembna je tudi folna kislina. Kumare prav tako učinkovito zbijajo apetit.

Zelo dober vir vitaminov, vlaknin in antioksidantov so tudi granatna jabolka. Sok je izredno pomemben za ohranjanje elastičnosti kože. Granatna jabolka varujejo kožo pred UV žarki.

Avokado je naslednja dobra stvar za poletje. Vsebuje veliko zdravih maščob, vendar ne vode. Čeprav ne sodi med hranila, ki povečujejo hidratacijo, pa njegove vlaknine pomagajo organizmu zadrževati vodo v telesu.

In še mango velja omeniti. Ima veliko vitamina A in ima izjemen vpliv predvsem na občutljivo kožo, odpravlja akne. Čisti kožo. Čeprav je svež in zrel mango v naših krajih težko dobiti, lahko del njegovih učinkovin izkoristite tudi v soku. Bodite pozorni le, da je naravni in brez dodanih sladkorjev.
vkj


Dobro je vedeti
Ali vitamin A res vrača vonj?
Dobro je vedeti
Hrana, ki vas bo rešila napenjanja
Dobro je vedeti
Kaj je bolj zdravo: ajver ali kislo zelje?
Dobro je vedeti
Kirurško zmanjšanje želodca ni dovolj za popolno postavo
Dobro je vedeti
Bežite proč od hrane, ki povečuje apetit
Dobro je vedeti
Pozor: piščančje meso je lahko nevarno!
Dobro je vedeti
Ne zavrzite lupine granatnega jabolka!
Dobro je vedeti
Pijača številka 1 za hitro hujšanje
Dobro je vedeti
S spanjem proti debelosti in proti sladkorni
Dobro je vedeti
5 načinov, kako se znebiti odvečne soli v telesu
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021