Datum: 1.7.2023 10:38:34 - Rubrika: Dobro je vedeti
8 razlogov, zakaj je ananas dobro namakati v vodi
Ali veste, kaj se zgodi, ko ananas čez noč namakate v hladni vodi in zakaj to početi?
Ananas spada med pomembna ajurvedska živila, če ga le znate pravilno pripraviti. Vodo izjemnega okusa in še bolj izjemnega učinka lahko naredimo na preprost način. Ananas narežemo na kocke, ga damo v steklen kozarec, čezenj prelijemo s hladno vodo in pustimo čez noč stati v temnem in hladnem prostoru.

Naslednji dan ananas pojejte, ključnega pomena pa je voda., ker vsebuje veliko encima bromelain, antioksidanta vitamin C, ključno vlogo pa imajo vlaknine. Prav zaradi teh snovi je ananasova voda tako potrebna za ohranitev zdravja in fit forme.

1. Deluje protivnetno
Bromelain je znan po svojih protivnetnih lastnosti, ki zelo učinkovito pomaga pri vnetju organov in tkiv. S tem uničuje tudi toksine v telesu, zmanjšuje bolečine, zdravi poškodbe, ki so nastale zaradi športa ali pretiranega naprezanja, blaži pa tudi nekatere oblike artritisa.

2. Pomaga pri hujšanju
Ananas vsebuje vlaknine, ki potrebujejo več časa za prebavo, zato se po njem počutite dlje časa siti, pa tudi telo potroši več kalorij. Vsebuje tudi tiamin, ki je zelo koristen za pospešitev prebave, prav tako pa ogljikove hidrate pretvarja v energijo (in ne maščobo!).

3. Uničuje parazite
Čeprav ni dokazano, a mnogi narodi po svetu verjamejo, da lahko z ananasom uničimo trakuljo. Dejstvo namreč je, to pa je dokazano, da ima ananas in bromelain v njem močne anti-parazitske lastnosti.

4. Uravnava ščitnico
Ananasova voda vsebuje med drugim tudi jod, ki pomaga pri avtoimunskih boleznih in lajša simptome ščitnice.

5. Uravnava elektrolite
Kalij v ananasu krepi naše telo in uravnava elektrolite. To preprečuje krče v mišicah in nevarnosti drugih poškodb, ki bi utegnile nastati zaradi pretirane obremenitve.

6. Odpravlja toksine in težke kovine
Vlaknine, antioksidanti in encimi uničujejo toksine in težke kovine, jih odpravljajo iz telesa in so koristni pri procesu presnove. Ananas med drugim povečuje vpojno sposobnost telesa, kar pomeni, da lahko manj pojeste, pa bo telo iz tega dobilo dovolj hranljivih snovi.

7. Krepi dlesni in beli zobe
Študija je potrdila, da je ananas med najboljšimi naravnimi sredstvi za beljenje zob, protivnetne in čistilne lastnosti pa pomenijo, da bi morali z ananasovo vodo grgrati vsak dan vsaj 15 minut.

8. Ščiti pred rakom
Revija Planta Medica je objavila študijo, ki je sicer bila opravljena na živalih, v kateri ugotavljajo, da je bromelain zelo pomemben pri zdravljenju raka in je 5-krat bolj učinkovit, kot fluorauracil, ki se danes pogosto uporablja kot zdravilo za kemoterapijo.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021