Datum: 30.6.2023 10:02:02 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj veste o naravnem inzulinu?
Ali veste, katera domača začimba se med drugim uporablja, kot naravni inzulin, najpogosteje pa jo uporabljamo, kot nadomestek kumine?
Koprc, koper ali sladki janež je pogosta zdravilna rastlina, ki je bila nekoč stalnica v naših kuhinjah, v zadnjem času pa je nekoliko zanemarjamo. Največ koprca uporabljajo Rusi, ki ne sme manjkati v nobeni solati, dodajajo ga v omake, k pečenemu mesu, posujejo ga na pice ...

Listi koprca imajo vonj janeža in limone, po okusu pa spominja na janež in peteršilj. Posušen koprc je enako zdravilen, le da izgubi velik del arome. Prav zato lahko jedem dodamo večjo količino, ki je tudi bolj zdravilna.

Koprc pomaga proti kolcanju. Koprčeva voda pomaga proti napenjanju, krčih v trebuhu, proti vetrovom, znižuje holesterol, znižuje pritisk, preprečuje srčne in možganske kapi ...

Najpomembnejša vloga koprca v organizmu pa je, da preprečuje ogljikovim hidratom, da se pretvorijo v sladkor in vstopijo v kri. Zato mu pravimo tudi naravni inzulin.

Sicer pa ima koprc veliko dragocenih antioksidantov, ima veliko vitaminov C, A ter B1, B2, B3 in B6. Veliko ima tudi folne kisline, pektina, kalcija, železa, bakra, magnezija, cinka, zelo pomembne pa so zdrave vlaknine. Koprc zato zelo učinkovito krepi imunski sistem in ima antimikrobni učinek.

Koprc se šteje kot diuretik in deluje pomirjevalno. Pazite le, ker je lahko v prevelikih količinah škodljiv. Spodbuja namreč nastanek želodčne kisline, zato se nosečnice in doječe matere prej posvetujte z zdravnikom, koliko koprca je dovoljeno.
vkj
Zdravje, lepota
Najmočnejši čistilec telesa: čaj z mlekom. A ne navadni čaj!
Dobro je vedeti
Požirek proti raku
Dobro je vedeti
Zakaj je dobro imeti filter vrečko čaja za vzvratnim ogledalom
Dobro je vedeti
Ali smemo v plastenke dolivati vodo?
Zdravje, lepota
Zdravi holesterol in topi kilograme
Zdravje, lepota
Edinstven recept iz ajde in jogurta
Zanimivosti
Poznate učinke indijskega ljubezenskega napitka?
Zanimivosti
Kam s presežkom kože po hujšanju?
Dobro je vedeti
Dodajte to v kavo in ... shujšajte!
Zdravje, lepota
Vitaminska bomba, ki raztaplja celulit
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021