Datum: 7.5.2022 10:17:55 - Rubrika: Dobro je vedeti
Ste vedeli, zakaj je čaj boljši od kave?
Obe pijači vsebujeta kofein in sta podobne sestave, dilema, kdo je boljši, pa je stara tako dolgo kot kultura pitja čaja in kave
Nenavadno pri kavi in čaju je, da imata podobno sestavo, vendar včasih nasprotne učinke. Kava na primer spodbuja in aktivira, čaj pa pomirja in blaži. Kava je diuretik in povzroča dehidracijo telesa, imajo čaji nasprotne učinke (razen koprivnega in še kakšnega). Čaj na splošno odžeja in hidrira (vlaži) organizem in ga lahko pijemo kolikor nam paše (seveda spet ne vseh).

Raziskovalci so ugotovili, da kava povzroča povišanje hormonov kortizola, adrenalina in noradrelina v telesu, kar povzroča občutek stresa. Če kavo pijemo, da bi bili dlje časa zbrani, se boste naslednje jutro zbudili še bolj utrujeni. Zato za bistrejši um nikar dan pred tem ne pijte kave.

Kava prav tako draži prebavni trakt, mehur in prostato, je pa tudi na seznamu "osumljencev", ki povzročajo raka ščitnice.

Ko primerjamo kavo in čaj ne moremo mimo njune kislosti. pH faktor kave je kisel in je med 4 in 5, čaj pa ima izrazito alkalen faktor okrog 6. Tudi zato kava pogosto zaplete prebavo, čaj pa ji pomaga. Čaj namreč vsebuje veliko polifenolov, deluje antibakterijsko kot razkužilo in antiseptik, lajša simptome kašlja, hripavosti, vnetja žrela, driske, prebavne motnje, vročine in mrzlice.

Polifenoli so namreč antioksidanti, ki varujejo naše celice pred neželenimi spremembami, upočasnjujejo procese staranja in pomagajo telesu pred boleznimi srca, možganske kapi, krvnimi strdki in malignosti.

Prav zato je čaj veliko bolj zdrav od kave.

Za konec pa še vprašanje: ali je kvalitetna kava boljša od nekvalitetnega čaja? Odgovor je da. Sestava čaja, ki ga pogosto najdemo v filter vrečkah, je seveda vprašljiv, saj nihče ne more zagotovo trditi, koliko hranljivih snovi ima čajni prah. Lahko se zgodi, da pijete aromatizirano obarvano vodo brez zdravilnih sestavin.

Zato je samo kvaliteten čaj boljši ob najkvalitetnejše kave.
Erika Volk
Dobro je vedeti
7 radioaktivnih stvari, ki jih imate v vašem domu
Zdravje, lepota
Kako na hitro spremeniti pH telesa
Dobro je vedeti
Ne zavrzite jajčnih lupin, raje jih specite
Dobro je vedeti
Koliko vode je še zdravo popiti?
Dobro je vedeti
Kako veste, kdaj je lubenica zrela in dobra?
Dobro je vedeti
Doma narejena CBD konopljina moka: recepti iz industrijske konoplje
Zdravje, lepota
Napitek, ki zravna trebuh in ga splošči
Dobro je vedeti
Zadnjica, ki bi si jo vsi želeli
Zdravje, lepota
S česnom nad mozolje
Zdravje, lepota
Čudežna formula za turbo hujšanje
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021