Datum: 29.3.2022 6:26:11 - Rubrika: Zdravje, lepota
Naravno zdravilo za vse bolezni
Čaj, ki znižuje pritisk in krepi imuniteto, uporabljali pa so ga že faraoni. Reče se mu tudi jamajška voda.
Cvetovi hibiskusa krasijo mnogo vrtov, saj je to rastlina, ki uspeva v skoraj vseh podnebnih razmerah, poleg tega pa ima izrazite rdeče cvetove, ki so za nameček še izredno zdravilni. Raziskave potrjujejo, da ima hibiskus celo več antioksidantov, kot rdeče vino in je res neizmeren vir zdravja, kar so poznali že v starem Egiptu. Hibiskusov čaj je veljal za pijačo faraonov, danes pa vemo, da pomaga pri celi vrsti bolezni.

Hibiskusov čaj zmanjšuje količino holesterola in trigliceridov v telesu in s tem uravnava krvni tlak (redno pitje zniža tlak tudi do 10 %), zmanjšuje občutek stresa, zdravi gripo, prehlad, je dober proti kašlju ...

Hibiskusov čaj ima izredno veliko vitamina C, citronske kisline in je eden tistih čajev, ki praktično ne vsebuje kofeina. Je bogat z železom, flavonoidi, encimi, eteričnimi olji, ima veliko sadnih kislin ... Hibiskus deluje tudi kot blago odvajalo, zato pomaga pri lajšanju želodčnih težav. Je dober za ledvice in srce, odpravlja motnje prekrvavitve, razstruplja telo, izboljša delovanje žleze ščitnice ...

Ena skodelica čaja na dan pomirja, dve pa sta že zdravilni.

S hibiskusom pa je povezana še ena zanimivost.

Več tisočletij je to tudi zdravilna pijača na drugem koncu sveta. V Mehiki in Jamajki je hibiskusova voda tako pogosto naravno zdravilo, kot pri nas kamilice, s tem, da kamilice niso tako vsestransko uporabne.

V steklen vrč natočite 2 litra vode, vanj dajte za dve skodelici posušenih hibiskusovih cvetov (ne kupovat čaja v vrečkah, ker je tam veliko nečistoč) in pustite stati čez noč. Ta napitek je v Srednji Ameriki poznan pod imenom jamajška voda in zanj velja, da daje energijo, zdravi in je tudi prijetnega okusa.

Hladno pripravljena jamajška voda ima namreč več vitamina C, kot čaj in je zato zelo primeren napitek za čas, ko se zima umika pomladi.
Erika Volk
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021