Rubrika: Zdravje, lepota
Šokantno odkritje glede vitamina D
Med raziskavo erektilne disfunkcije pri moških so britanski raziskovalci naleteli na nenavadno anomalijo povezano z vitaminom D. Nadaljnja odkritja so neverjetna ...
Ne, to ni zgodba o korona virusu, čeprav bi lahko bila, pač pa o težavi, kjer res ni videti luči na koncu tunela. Ko so Britanci analizirali krvno sliko 143 moških z različnimi stopnjami erektilne disfunkcije, so ugotovili, da je imel samo vsak peti dovolj vitamina D. Pri vseh ostalih je bilo pomanjkanje izrazitejše. Težja kot je bila oblika bolezni, manj so imeli tega vitamina. Vendar je to šele začetek zgodbe.

Pomanjkanje vitamina D v telesu poveča nivo superoksidnih ionov, ki se vežejo na dušikov oksid in tako zmanjšujejo njegovo moč. Dušikov oksid pa je nujno potreben za pravilno delovanje ožilja. Zaradi tega je prekrvavitev v telesu oslabljena, kar vpliva na erekcijo, vendar pa se zaradi tega poveča tudi tveganje za nastanek raka dojk, raka na debelem črevesu, jajčnikih. Slabša prekrvavitev povzroča tudi manjšo elastičnost ožilja, srčnih bolezni, celo bolezni možganov in živčevja.

že res, da je za zadostno količino vitamina D potrebnih zgolj 10 do 15 minut sonca 2- do 3-krat na teden, a je pri starejših ljudeh ta čas lahko celo nekajkrat daljši. Vitamin D, ki nastaja ob obsevanju kože z ultravijolično svetlobo, se imenuje tudi kalciferol, kar pomeni "nesoč kalcij" (pomeni, da po organizmu raznaša zdrave, koristne in tudi nekoristne snovi).

Prvi zabeležen primer pomanjkanja kalcija je iz leta 1650, ko so prvič opisali bolezen rahitis. Vse do leta 1919 niso vedeli, kako zdraviti to bolezen. Tistega leta pa je nemški zdravnik Gulchinski objavil članek o uspešnem zdravljenju z gorskim soncem.

Danes, ko imamo povsem druge bolezni in skrbi, šele odkrivamo prednosti vitamina D, ki pa v resnici ni vitamin, pač pa hormon (trenutno je to edini vitamin, ki ga telo samo proizvaja). Vemo, da ima pomemben vpliv na imunski sistem in preprečuje razvoj gripe (ko začutite žgečkanje v grlu, bi morali čim več časa preživeti na soncu), pomaga tudi pri covidu. Vitamin D dokazano pomaga uravnavati krvni pritisk, zdravi osteoporozo, artritis in celo sladkorno.

Pomanjkanje vitamina D povzroči, da možgani za svoje delo ne morejo porabiti dovolj glukoze. Če gre ob tem še za pomanjkanje vitamina B1, je to idealna kombinacija zaradi katere se redimo.

Kje najdemo največ vitamina D?

Največ ga je v ribjem olju, lososu, rumenjaku, šampinjonih in seveda na soncu.

In še to: vitamin D je občutljiv na svetlobo in kisik, na toploto pa ne.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023