Datum: 31.3.2022 17:55:37 - Rubrika: Zdravje, lepota
Šokantno odkritje glede vitamina D
Med raziskavo erektilne disfunkcije pri moških so britanski raziskovalci naleteli na nenavadno anomalijo povezano z vitaminom D. Nadaljnja odkritja so neverjetna ...
Ne, to ni zgodba o korona virusu, čeprav bi lahko bila, pač pa o težavi, kjer res ni videti luči na koncu tunela. Ko so Britanci analizirali krvno sliko 143 moških z različnimi stopnjami erektilne disfunkcije, so ugotovili, da je imel samo vsak peti dovolj vitamina D. Pri vseh ostalih je bilo pomanjkanje izrazitejše. Težja kot je bila oblika bolezni, manj so imeli tega vitamina. Vendar je to šele začetek zgodbe.

Pomanjkanje vitamina D v telesu poveča nivo superoksidnih ionov, ki se vežejo na dušikov oksid in tako zmanjšujejo njegovo moč. Dušikov oksid pa je nujno potreben za pravilno delovanje ožilja. Zaradi tega je prekrvavitev v telesu oslabljena, kar vpliva na erekcijo, vendar pa se zaradi tega poveča tudi tveganje za nastanek raka dojk, raka na debelem črevesu, jajčnikih. Slabša prekrvavitev povzroča tudi manjšo elastičnost ožilja, srčnih bolezni, celo bolezni možganov in živčevja.

že res, da je za zadostno količino vitamina D potrebnih zgolj 10 do 15 minut sonca 2- do 3-krat na teden, a je pri starejših ljudeh ta čas lahko celo nekajkrat daljši. Vitamin D, ki nastaja ob obsevanju kože z ultravijolično svetlobo, se imenuje tudi kalciferol, kar pomeni "nesoč kalcij" (pomeni, da po organizmu raznaša zdrave, koristne in tudi nekoristne snovi).

Prvi zabeležen primer pomanjkanja kalcija je iz leta 1650, ko so prvič opisali bolezen rahitis. Vse do leta 1919 niso vedeli, kako zdraviti to bolezen. Tistega leta pa je nemški zdravnik Gulchinski objavil članek o uspešnem zdravljenju z gorskim soncem.

Danes, ko imamo povsem druge bolezni in skrbi, šele odkrivamo prednosti vitamina D, ki pa v resnici ni vitamin, pač pa hormon (trenutno je to edini vitamin, ki ga telo samo proizvaja). Vemo, da ima pomemben vpliv na imunski sistem in preprečuje razvoj gripe (ko začutite žgečkanje v grlu, bi morali čim več časa preživeti na soncu), pomaga tudi pri covidu. Vitamin D dokazano pomaga uravnavati krvni pritisk, zdravi osteoporozo, artritis in celo sladkorno.

Pomanjkanje vitamina D povzroči, da možgani za svoje delo ne morejo porabiti dovolj glukoze. Če gre ob tem še za pomanjkanje vitamina B1, je to idealna kombinacija zaradi katere se redimo.

Kje najdemo največ vitamina D?

Največ ga je v ribjem olju, lososu, rumenjaku, šampinjonih in seveda na soncu.

In še to: vitamin D je občutljiv na svetlobo in kisik, na toploto pa ne.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021