Datum: 24.3.2023 19:56:51 - Rubrika: Dobro je vedeti
Resnica o navadnem in polnozrnatem kruhu
Ali res poznate vse sestavine, ki so v kruhu, ki ga imate najraje? Presenečeni bi bili s čim vse si industrijske pekarne pomagajo pri peki ...
Ponujamo vam 5 razlogov, zakaj je domači kruh boljši od kupljenega.

1. L-cistein naredi kruh mehkejši, z daljšim rokom obstojnosti in pospeši peko peciva. Pridobivajo ga iz kravjih rogov, človeških las ali kokošjih peres, ki jih potopijo v kislino ...

2. Kalijev bromat naredi prožnejše testo in skrajša čas potreben za peko testa. V Južni Koreji, na Kitajskem, v Braziliji, Peruju in EU je kalijev bromat prepovedan, ker povzroča raka na ledvicah in ščitnici. Kalijev bromat najdemo tudi pod oznako E924, še nedavno pa so ga huporabljali hrvaški peki.

3. Azodikrabonamid daje kruhu mehkobo in bolj penasto strukturo, žal pa dokazano vpliva na zdravje dihal. Povzroča napade astme in alergijske reakcije.

4. Visoko fruktozni koruzni sirup daje kruhu barvo, povzroča pa hipertenzijo (povišan pritisk), povečuje maščobne bolezni jeter, metabolični sindrom in epidemijo debelosti.

5. Rafinirana zrna so osiromašena za vse, kar je dobrega v semenih. Gre za približno 30 hranil vključno z vlakninami, esencialnimi maščobami, vitamini in minerali. Najhuje pri tem je, da peki določenim vrstam kruhov te snovi naknadno dodajo in prodajajo kot obogaten kruh. A umetni vitamini, železo, niacin, tiamin, riboflavin in folna kislina niso niti približno tako učinkoviti in zdravi, kot naravni minerali. Umetni vitamini so mrtvi vitamini, ki so v določenih primerih lahko celo škodljivi.
Erika Volk
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021