Datum: 24.3.2022 19:56:51 - Rubrika: Dobro je vedeti
Resnica o navadnem in polnozrnatem kruhu
Ali res poznate vse sestavine, ki so v kruhu, ki ga imate najraje? Presenečeni bi bili s čim vse si industrijske pekarne pomagajo pri peki ...
Ponujamo vam 5 razlogov, zakaj je domači kruh boljši od kupljenega.

1. L-cistein naredi kruh mehkejši, z daljšim rokom obstojnosti in pospeši peko peciva. Pridobivajo ga iz kravjih rogov, človeških las ali kokošjih peres, ki jih potopijo v kislino ...

2. Kalijev bromat naredi prožnejše testo in skrajša čas potreben za peko testa. V Južni Koreji, na Kitajskem, v Braziliji, Peruju in EU je kalijev bromat prepovedan, ker povzroča raka na ledvicah in ščitnici. Kalijev bromat najdemo tudi pod oznako E924, še nedavno pa so ga huporabljali hrvaški peki.

3. Azodikrabonamid daje kruhu mehkobo in bolj penasto strukturo, žal pa dokazano vpliva na zdravje dihal. Povzroča napade astme in alergijske reakcije.

4. Visoko fruktozni koruzni sirup daje kruhu barvo, povzroča pa hipertenzijo (povišan pritisk), povečuje maščobne bolezni jeter, metabolični sindrom in epidemijo debelosti.

5. Rafinirana zrna so osiromašena za vse, kar je dobrega v semenih. Gre za približno 30 hranil vključno z vlakninami, esencialnimi maščobami, vitamini in minerali. Najhuje pri tem je, da peki določenim vrstam kruhov te snovi naknadno dodajo in prodajajo kot obogaten kruh. A umetni vitamini, železo, niacin, tiamin, riboflavin in folna kislina niso niti približno tako učinkoviti in zdravi, kot naravni minerali. Umetni vitamini so mrtvi vitamini, ki so v določenih primerih lahko celo škodljivi.
Erika Volk
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021