Datum: 8.2.2022 18:54:40 - Rubrika: Dobro je vedeti
Zakaj so babice skrbno čuvale česnovo olje
Česnovo olje je preprost, zdrav in okusen pripravek, ki žal ne nastane čez noč, se pa zanj splača potruditi
Česnovo olje so uporabljale že naše babice. Najpogosteje za lajšanje revmatičnih bolečin, z njim so zdravili tudi težave z ožilji, sklepi, česnovo olje izboljšuje prekrvavitev. Na obolelo mesto kapnite nekaj kapljic česnovega olja in si ga dobro vtrite v kožo. Bolečina bo že naslednji dan izginila, če pa boste to ponavljali dlje časa (približno dva meseca), pa se lahko revmatičnih obolenj v celoti znebite.

Česnovo olje je dobro tudi proti žuljem in kurjim očesom. Dovolj je nekaj kapljic na vato, ki jo pritisnete na žulj. Držite 10 minut in pustite, da se posuši.

Ima pa česnovo olje zelo prijeten okus in se zato pogosto uporablja za pečenje mesa, ali zelenjave. Vendar pozor. Če imate težave z jetri, ledvicami ali trebušno slinavko, bodite pozorni, koliko olja zaužijete. Nekatere lastnosti so lahko škodljive. Če ga zaužijete v majhnih količinah, ne bo težav.

Kako pripravimo česnovo olje?

Za osnovo potrebujete kvalitetno, hladno stisnjeno rastlinsko olje. Priporočamo dobro olivno, lahko pa je tudi repično, sončnično olje. Za liter olja potrebujete 400 gramov česna.

Česen olupite in drobno narežite in ga dajte v steklen kozarec. česen prelijte z oljem, premešajte in postavite na temno mesto pri sobni temperaturi, kjer naj ostane vsaj 4 tedne. Vsak dan olje malo premešajte.

Ko tak česen uporabite, lahko koščke česna odstranite, če pa vam je všeč močnejši okus, pa lahko že na začetku dodate malo timijana, rožmarina, celo feferona in drugih začimb. Takšno olje bo potem bolj primerno za kuho, kot masažo revmatičnih sklepov.

Česnovo olje ne samo, da je dobrega okusa, vsebuje tudi številne protivnetne in protibakterijske snovi. Je tudi bogato z magnezijem, vitamini C, B1 in B6, vsebuje veliko selena, kalcija, kalija, fosforja, bakra.

Če pojeste žličko te mešanice na tešče, preprečuje srčno-žilne bolezni in celo preprečuje raka, širjenje metastaz.

In še dilema: kakšna je razlika med česnovim oljem s praženim ali surovim česnom?

Če nameravate česnovo olje uporabljati kot zdravilo za zunanje rane ali revmo, potem brez dvoma uporabite surov česen.

Če pa se odločite, da ga boste uporabili kot začimbo k ostalim jedem, pa lahko razmislite tudi o praženem česnu. Če česen pražite na temperaturi do 121 stopinj Celzija, potem se v njem tvorijo antioksidanti, ki preprečujejo razvoj prostih radikalov in tako preprečujejo razvoj rakastih obolenj. Več o zdravilnih učinkih praženega česna najdete v prispevku Kako v česno prebuditi vulkan zdravja.

Temperaturam nad 121 stopinjami se izogibajte, ker se v takih razmerah tvori akrilamid, ki izniči vse zdravilne učinke celotnega česnovega olja. Akrilamid je zelo rakotvoren, več o njem pa si lahko preberete v prispevku Jedo ga tudi dojenčki, čeprav povzroča raka.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021