Datum: 11.2.2022 10:29:40 - Rubrika: Dobro je vedeti
Katere vrste limon pa vi največ uporabljate?
Ali ste vedeli, da obstaja 12 vrst limon? Pravzaprav so to le limonini približki.
Pod imenom limone se v naših trgovinah pogosto dobijo tudi meyerjeve limona, ki imajo tanko lupino, so bolj okrogle oblike, nekoliko manj rumene barve, po okusu pa so manj kisle, vendar z vsemi zdravimi in hranilnimi snovmi. Meyer limone so namreč križanci med limono in mandarino s tem poudarkom, da so po okusu bliže limonam, kot mandarinam.

Meyer limone izvirajo iz Kitajske in so bile izredno popularne v začetku 20. stoletja. Potem smo v Evropi nanje pozabili, pred dvema desetletjema pa so se spet pojavile, vendar v izboljšani obliki. Izboljšane limone so bolj odporne proti škodljivcem, drevo je manj občutljivo na temperaturne razlike, vonj in okus sta izrazitejša, tudi sredica je slajša.

Pri kuhi je dobro poznati razliko, ker se običajne limone ne morejo primerjati z meyerjevimi. So namreč bolj kisle in dajo tudi manj soka. Poleg tega meyerjeve limone uspevajo tudi doma in v prostorih, kjer pozimi prihaja do večjih nihanj temperature.

In zdaj še nasvet, kako preizkusiti, katere limone so boljše ... V lupino naredite luknjico, ki naj seže do sredine. Če se po dveh urah okoli pojavijo bakterije, potem veste, kakšno zdravilno moč ima takšna limona (beri: nikakršno). In v takem primeru je seveda najbolj varno posegati po pravih limonah, hibride pa raje uporabite za poletne limonade.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021