Datum: 13.2.2022 10:46:07 - Rubrika: Dobro je vedeti
5 živil, ki škodijo možganom
Imate težave s spominom, koncentracijo? Ti problemi so z leti vse večji, zato pazite, da jih s hrano ne pospešujete.
Obstajajo živila, ki krepijo in pospešujejo možganske aktivnosti. To so avokado, borovnice, temna čokolada. Na žalost pa obstajajo tudi živila, ki škodijo možganskim celicam. Če želite ohraniti jasen um, se jim izogibajte.

1. Sol
če imamo preveč natrija v krvi, je prenos živčnih impulzov moten, kar samodejno upočasni možgane. Še posebej se soli izogibajte pri otrocih in kasneje v starosti. Koncentracijo natrija v telesu lahko zmanjšamo le s pitjem veliko vode, nikar pa tega ne počnite z gaziranimi pijačami, ki vsebujejo enormne količine soli in sladkorja, da nevtralizirajo okus.

2. Sladkor
Prekomerno uživanje sladkorja povzroča pomanjkanje pozornosti, občutek zmedenosti, tudi koncentracija vam pade, poleg tega pa je to še škodljivo za procese v notranjih organih. Telo se mora ukvarjati samo s sabo in so zato možgani preobremenjeni z uravnavanjem procesov, pa zato slabše procesirajo dražljaje iz okolice. Sladkor je, tako kot sol, še zlasti problematičen tako pri otrocih, kot starejših, problem pa je, ker se ga iz telesa težko znebimo.

3. živalske maščobe
Prekomerno uživanje živalskih maščob vodi do nastanka aterosklerotičnih plakov oziroma lezij. Gre za kopičenje holesterola ali trigliceridov v ožilju, kar povzroča odebelitve arterijskih sten in lahko privede do zamašitve žil. Še posebej se izogibajte maščobam svinjskega mesa in pazite na povišan holesterol.

4. Krekerji in čipsi
Prekomerno uživanje test prigrizkov zastruplja naše možgane, ker zavira nastanek novih možganskih celic. Če se boste vprašali, kaj je to prekomerno uživanje, vas moramo razočarati. Pri otrocih in nekaterih odraslih je preveč že 10 gramov čipsa.

5. Alkohol
Vpliv alkohola na možgane je nesporen. Še tako majhen odmerek alkohola blokira procese v možganih, najhuje pa je, da se tega ne zavedamo. Zato ni problem samo opitost, ker že en požirek negativno vpliva na vaše razmišljanje.
vkj
Zanimivosti
Barvne palačinke čez celo leto
Zanimivosti
Začnite zamrzovati limone
Dobro je vedeti
7 razlogov, zakaj jesti avokado
Dobro je vedeti
živila, ki se nam zdijo uporabna, a so le produkt marketinga
Dobro je vedeti
Razstrupljevalni vikend
Dobro je vedeti
Kdaj je čas, da prenehate jesti kruh?
Dobro je vedeti
živila, ki škodujejo zdravju jeter
Dobro je vedeti
7 živil, ki pospešujejo izgorevanje maščob
Zanimivosti
10 podjetij, ki upravljajo skoraj ves svet
Zdravje, lepota
S hrenom do boljšega spomina, vida, sluha in manj maščob
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021