Datum: 28.1.2023 16:58:52 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako prepoznati pomanjkanje cinka in zakaj je to pomembno
Cink spada med ključne minerale dobrega zdravja. Če vam pade cink, vam pade tudi imunski sistem.
Cink je izredno pomemben za kosti, kožo, želodec, jetra, prostato, možgane, oči, daleč najpomembnejši je za izgradnjo veznega tkiva med celicami. Zelo pomemben je pri proizvodnji kalogena, ki ščiti in obnavlja kožo. Je nenadomestljiv pri celjenju ran. V zimskih mesecih pa zbolimo takrat, ko v telesu zmanjka cinka. Cink je za nastanek gripe, prehlada, nahoda celo bolj pomemben, kot vitamin C.

Veliko ljudi se sploh ne zaveda simptomov, ki jih povzroči pomanjkanje cinka. Pravzaprav se o tem tako malo govori, da večina niti ne ve na kaj morajo biti pozorni.

Manjko cinka namreč povzroči izpadanje las. Povečajo se akne na obrazu, zlasti na nosu. Ste kronično utrujeni, zaspani, depresivni? Hujšate brez pravega razloga, ali pa imate povišan holesterol, čeprav pazite na hrano? Najpomembnejši simptom pa je kronična nekzdravljivost. Če imate to zimo občutek, da se vas kar naprej nekaj loteva, da komaj si malo opomorete, že vas napade nova bolezen, potem je to skoraj gotovo zaradi pomanjkanja cinka.

Vendar pa zgodba ni tako enostavna, da bi jo lahko rešili s tableto, ali kakim drugim prehranskim dopolnilom. Telo namreč absorbira cink le, če ima dovolj vitamina A in D.

Največ cinka je v mesu, ribah, jajcih, oreščkih ... Da bi prav zares poskrbeli za svoje zdravje, vam svetujemo mešanico lešnikov, korečka in surove špinače. Vse teoje v mešalniku dobro premešajte, potem pa v razmerju 1 : 1 dodajte še polnomastni jogurt. Vitamin D je namreč topen le v maščobah.

Naj povemo še to, da je ta napitek bogat še z drugimi minerali, ki vam bodo izboljšali prebavo in okrepili inunski sistem.
Erika Volk
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021