Rubrika: Dobro je vedeti
Je res, da mraz vpliva na naše sklepe?
Takoj, ko se začne hladno vreme, se število ljudi, ki tožijo zaradi bolečin v sklepih, dramatično poveča. Je to res zaradi mraza?
Ali ste vedeli, da ima kar 40 odstotkov ljudi pozimi težave s sklepi? Študiji v Nemčiji in Španiji sta pokazali, da je pozimi občutno več bolnikov s težavami zaradi artritisa, revmatizma, več pa je tudi povsem mehanskih poškodb sklepov. Ali na vse to res vpliva mraz?

Da, vendar samo posredno.

Nizke temperature same po sebi niso problematične, ugotavlja revmatologinja dr. Ingrid Moller iz centra za zdravje v Barceloni v Španiji. Po njenem mnenju je glavni vzrok za težave krčenje mišic, ki je pri nižjih temperaturah višje, poleg tega pa se pogosto lotimo zimskih opravil neogreti.

Športne vaje
Poleti se več gibljemo, pa tudi snega ne odmetavamo. Poleti smo zato manj fizično obremenjeni in se nam ni treba pripravljati na večjo telesno obremenitev. Pozimi je bistveno več težav s fizičnim stresom. V samo nekaj minutah smo namreč iz kavča pred televizorjem že zunaj z lopato za odmetavanje snega, ki velja za eno najbolj mišično vsestranskih razgibavanj. Vsak športnik vam bo povedal, kako pomembno je ogrevanje.

Hrana
Drug problem bolečih sklepov se skriva v hrani. Pozimi jemo manj vitaminsko hrano, manj pijemo in se manj potimo, zato se strupi zadržujejo v našem telesu. Če se poleg tega še malo gibljemo, se v telesu zadržuje voda, kar obremenjuje notranje organe in seveda sklepe.

Tudi zaradi tega bi morali pozimi jesti bistveno več diuretikov za odvajanje vode, vsaj enkrat na mesec, ali celo vsak teden pa bi morali en dan nameniti očiščevalni dieti (priporočamo očiščevalno dieto z jabolki: Jutri je pravi dan za čiščenje organizma). Jejte čim več zelene zelenjave, vsaj en dan v tednu imejte na jedilniku kislo zelje, en dan pa repo. Zelo dobra in učinkovita za krvno sliko je surova špinača (dodajte jo k svojim jutranjim smoothijem). Blag diuretik je tudi kava, vendar le, če popijete zgolj eno skodelico, pa še to na tešče. Jejte veliko peteršilja, ingverja in kurkume, ki vam bodo izboljšali prebavo, zelo pomembno pa je v vsakdanji jedilnik vključiti tudi skodelico kefirja (3 hitri recepti s kefirjem za zdravje in hujšanje).

Če se boste zimskih radosti lotili ogreti in ste že prej s hrano poskrbeli, da je vaše telo očiščeno toksinov, se vam bolečin v sklepih ni treba bati. V tem primeru mraz ne vpliva na bolečine in zatekanje.
vkj
Zdravje, lepota
Laktoza: kako rešiti problem, ki muči 75 odstotkov ljudi
Dobro je vedeti
Krepi zdravje in greje ob mrzlih zimskih dneh
Dobro je vedeti
Jemo ga vsak dan, pa še vedno ne vemo, ali je zdrav, ali ne?!
Dobro je vedeti
Mandlji imajo dve pomembni lastnosti!
Zdravje, lepota
Super prehransko dopolnilo ali Lekadol antičnega sveta
Dobro je vedeti
7 jesenskih sokov za boljši imunski sistem
Dobro je vedeti
Drugačne palačinke, da te kap!
Dobro je vedeti
6 trikov, kako priljubljeno hrano spremeniti v zdravo
Dobro je vedeti
Kako narediti krompirjev sok?
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki so bolj mastne od masla?
Dobro je vedeti
Poznate razliko med umazanim in čistim postom?
Dobro je vedeti
Večerja naj bo pred 15. uro
Dobro je vedeti
5 stvar, ki jih imajo zdravi zmeraj pri roki
Dobro je vedeti
Poznate stvari, ki slabijo vaš imunski sistem?
Dobro je vedeti
7 trikov za zdravo hujšanje
Zdravje, lepota
Ostanite to jesen zdravi z brokolijem in limono
Zanimivosti
S čokolado in jagodami proti sladkorni
Dobro je vedeti
Kurkuma je superzdravilo le, če jo znate pravilno uporabiti
Dobro je vedeti
Kako na okusen način preprečiti infekcije sečil
Zdravje, lepota
Kako z jajcem znižati sladkor v krvi?




Copyright (c)
VemKajJem.com
November 2023