Datum: 29.1.2023 19:20:55 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kaj vam stopala govorijo o vašem zdravju
Ali veste, katere bolezni lahko veliko prej preden izbruhnejo prepoznamo iz iz simptomov na stopalih?
Da so stopala nadzorna plošča našega zdravja in počutja, so na Kitajskem ugotovili že pred tisočletji, ko so razvili sistem masažnih točk. To pa ni vse. Iz znakov na stopalih je mogoče prepoznati tudi celo vrsto bolezni še preden sploh pomislite, da bi morali obiskati zdravnika. Tu so štirje preprosti primeri.

1. Suha koža in luskaste zaplate
Če je vaša koža na nogah suha in razpokana, je to lahko znak težav s ščitnico. Ščitnica namreč proizvaja hormone, ki nadzirajo metabolizem, krvni tlak, rast tkiva in živčnega sistema. Če ti sistemi ne delujejo, se pogosto opazi prav po suhi koži. Če ob tem pogosto čutite odrvenelost in imate še težave z vidom, čim prej obiščite zdravnika.

Je pa še nekaj: suha koža na nogah je lahko tudi posledica vremenskih sprememb.

2. Otrplost stopal
Verjetno ste že doživeli mravljince in otrplost v nogah, če ste predolgo sedeli v enem položaju. Če se vam to zgodi tudi, ko ste aktivni, potem je to težava, ki je ne smete prezreti.

Otrplost stopal je eden najpogostejših simptomov za periferno nevropatijo, ki je povezana s sladkorno boleznijo, poleg tega pa je vaše telo tudi dovzetno za bakterijske okužbe.

3. Črne pike ali črte pod nohti
Potemnjeni nohti niso nič nenavadnega in zaskrbljujočega, če poznate vzrok (kadar vam kaj težkega pade na nogo). Pazljivi pa morate biti, kadar ne gre za očitne vzroke. Pogosto so to znaki skritega melanoma.

Seveda pa razbarvanje nohtov lahko povzroči glivična okužba. Čeprav je to manj nevarna diagnoza, kot rak, pa lahko kljub vsemu močno vpliva na vaše splošno zdravje in počutje.

4. Bolečine v stopalih
Boleča in otekla stopala lahko kažejo na številne težave. Lahko gre za revmatoidni artritis, kar je mogoče omiliti z zdravili ali redno vadbo (o tem se posvetujte z zdravnikom). Če vas ob tem pogosto zebe v noge, imate lahko težave s prekrvavitvijo, tudi težave s presnovo, kjer vam manjka mineralov, kar pomeni, da bi morali pogosteje in bolj raznoliko jesti. Krči v nogah so namreč lahko tudi posledica pomanjkanja kalcija, kalija in magnezija, kar lahko popravite z uravnoteženo prehrano in več popite tekočine.

Izračunajte si, koliko vode morate popiti čez dan:


vkj
Zdravje, lepota
Jogurt s to začimbo dela čudeže
Zdravje, lepota
Pijača za hujšanje, ki nadomesti kosilo in večerjo
Zdravje, lepota
Ste že slišali za neverjetno shujševalno dieto z jogurtom in krompirjem?
Zanimivosti
Vojna za čevapčiče
Zdravje, lepota
Pozabite na odvečne kilograme!
Zdravje, lepota
5 bolezni, ki se vidijo na obrazu
Dobro je vedeti
Kako sladek krompir spremenite v večerjo?
Zdravje, lepota
Vsak dan manj trebuha s tem nenavadnim nasvetom
Dobro je vedeti
Tjaša Ferme in pater dr. Karel Geržan na Spiritualnem kampu v Metliki
Dobro je vedeti
Kombinacija, ki vam prihrani marsikatero zdravilo
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021