Datum: 13.12.2022 6:16:37 - Rubrika: Dobro je vedeti
Z ječmenovo vodo proti hormonom, ki vzbujajo apetit
Telo izloča hormone, ki so odgovorni za sitost, apetit in posredno tudi za kopičenje maščob - leptin in grelin. Kako se temu izogniti?
Debelost je lahko tudi bolezen. In sicer bolezen presnove. Leptin in grelin sta namreč hormona, ki sta v veliki meri kriva za nastanek debelosti. Vplivata namreč na določene centre v možganih, ki ustvarjajo ali blokirajo potrebo po hrani. Zlasti leptin pošilja v možgane sporočila, ki pomagajo možganom uravnavati ravnovesje med vnosom in porabljeno hrano. Ker možgani teh informacij ne dobijo pravočasno, se nivo leptina v krvi zniža, to pa v resnici pospeši apetit.

Leptin pa ne vpliva samo na apetit, pač pa vpliva tudi na nivo inzulina v krvi, na nivo ščitničinega hormona in izločanje spolnih hormonov. Vpliva na prekrvavitev, celo na imunski sistem in seveda na delovanje metabolizma. Testi so pokazali, da je 75 % debelih ljudi imunih na leptin in ta komunikacija presnove z možgani ne deluje.

Podobno nalogo ima tudi hormon grelin, ki mu pravijo tudi hormon lakote oziroma apetite. Izloča se v želodcu. Ljudje, ki so jim odvzeli del želodca, ne hujšajo, ker bi imeli manjši želodec, pač pa, ker imajo manj grelina. Ko smo lačni, se nivo grelina poveča.

K sreči pa lahko delovanje leptina in grelina zelo dobro uravnavate z ječmenovo vodo.

Ječmen najprej sperite pod tekočo vodo, nato pa namočite v vodi in pustite stati vsaj 4 ure. Nato ječmen odcedite in uporabite približno žlico namočenega ječmena za 2 do 3 kozarce vode. Namočen ječmen in svežo vodo pustite vreti približno 5 minut, nato odstavite, posodo pokrijte in pustite stati približno eno uro, da se vse skupaj ohladi.

Ko je pripravek ohlajen, ga precedite in pijte po kozarčkih po 1 dcl in sicer največ 2- do 3-krat na dan pred obroki.

Če želite ječmenovi vodi izboljšati okus, lahko dodate še malo limoninega soka ali medu.

Ječmenova voda je zelo učinkovita pri uravnavanju maščob, ima pa tudi celo vrsto drugih pozitivnih lastnosti. Pomaga namreč pri urinarnih infekcijah, znižuje holesterol, krepi srčno mišico, pomaga pri presnovi, uravnava sladkor v krvi in krepi imunski sistem. Ker je močno bazična in z veliko vlakninami, pomaga pri čiščenju in razstrupljanju telesa.

Še opozorili: ječmenova voda je močan diuretik, zato jo pijte po požirkih in nikar ne pretiravajte. In še: ječmenova voda vsebuje gluten, zato pitje odsvetujemo vsem, ki ste nanj občutljivi. Pravzaprav bodite na gluten pozorni tudi tisti, ki še ne veste, da vam gluten škodi (takih je namreč več kot polovica bolnikov).
vkj
Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021