Datum: 20.12.2022 18:55:38 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako z vodo in ogledalom prepoznati težave s ščitnico
V zadnjem času so težave s ščitnico postale pogostejše kot kdajkoli doslej. Razloga še ne poznamo, je pa pomembna hitra diagnoza.
Ščitnica je majhna žleza v obliki metulja, ki se nahaja v spodnjem delu vrata. Hormoni, ki jih proizvaja ščitnica, vplivajo na prav vse sisteme v telesu. Če ščitnica proizvede preveč hormonov, postanete hiperaktiven, če pa je teh hormonov premalo, pa ste zaspani in nemočni. Najpogostejša težava na ščitnici je tumor, ki je pri ženskah pogostejši.

Da bi preverili stanje svoje ščitnice, naredite požirek vode in ga zadržite v ustih, nagnite glavo močno nazaj, potem pa ga počasi pogoltnite. Za trenutek bo ščitnica nekoliko izstopila in takrat bodite pozorni na njeno obliko. Ščitnica mora biti simetrična, izstopiti mora enakomerno, da lahko vidite obliko (nahaja se tik pod adamovim jabolkom), pozorni pa bodite tudi na velikost. Vse to so parametri, ki lahko kažejo na težave s ščitnico.

Če po prvem požirku ščitnice ne boste videli, postopek večkrat ponovite. Če boste to počeli redno, boste hitro dobili prakso in tako imeli pod kontrolo vsako spremembo.

Seveda voda in ogledalo ne moreta nadomestiti pregleda pri zdravniku, lahko pa vam pomaga pri zgodnji diagnozi.

Vam pa svetujemo, da ste pozorni še na nekatere druge simptome za odkrivaje raka (prispevek Kako lahko sami odkrijete raka v zgodnji fazi), vsekakor pa poskrbite tudi za uravnoteženo hrano (Hrana za ščitnico).
vkj


Zdravje, lepota
Lahko preprost preliv pahne kemoterapijo v pozabo?
Dobro je vedeti
Riževa sluz in banane proti driski
Dobro je vedeti
800 let staro božje zdravilo
Dobro je vedeti
Kdo so največji zaviralci apetita?
Zdravje, lepota
3 sestavine, ki bodo skupaj spremenile svet
Zanimivosti
Bi radi bolj dolgo živeli? Ni problema!
Dobro je vedeti
Tega vam zdravniki ne bodo nikdar povedali
Zanimivosti
Zdravi jetra, žolč in ščitnico
Dobro je vedeti
Mešanica, ki vam povrne imunski sistem
Dobro je vedeti
Barva kože na obrazu razkriva vnetje pljuč
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021