Datum: 26.10.2021 18:40:03 - Rubrika: Zdravje, lepota
Ali veste, kateri ogljikovi hidrati so najbolj zdravi?
Več desetletij poslušamo, kako so ogljikovi hidrati škodljivi, vendar obstajajo tudi taki, ki so zdravi. Veste, kje jih najdete?
1. Sladek krompir


Običajen krompirje poln ogljikovih hidratov in zelo siromašen glede ostalih hranljivih snovi. Sladek krompir je značilno oranžne barve, kar pomeni, da ima bistveno več beta karotena, ima več vitaminov A, C in B6, ima veliko bakra, kalija in vlaknin. Ogljikovi hidrati v sladkem krompirju sicer niso zdravilni, so pa občutno manj škodljivi, pa še več koristnih snovi boste vnesli v telo.

2. Kvinoja


To so zagotovo ena najbolj zdravih zrn na svetu, mnogi jih uvrščajo celo v skupino superživil. So zelo bogata z beljakovinami, vlakninami, železom in magnezijem. Če na hitro potrebujete energijo, potem so to zagotovo najboljši ogljikovi hidrati, ki jih lahko dobite.

3. Pokovka


Če jo naredite sami doma na staromoden način brez uporabe mikrovalovne pečice in brez dodatkov, boste dobili eno najbolj zdravih prigrizkov. Naravna pokovka ima zelo malo kalorij, veliko vlaknin in je lahko prebavljiva. Vsebuje celo več antioksidantov, kot sveža sadje in zelenjava.

4. Jabolka


Jabolka spadajo med sadje z veliko ogljikovimi hidrati, vendar pa imajo tudi veliko hranilnih snovi. Imajo veliko polifenolov, ki so dobri za uravnavanje krvnega pritiska in krepitev imunskega sistema, veliko imajo tudi flavonoidov, ki zmanjšujejo tveganja za nastanek raka. Na žalost pa jabolka vsebujejo veliko pesticidov. Med vsem sadjem jih je največ prav v jabolkih, zato je pomembno, da jeste organsko pridelana jabolka.

5. Ječmen


Tudi ječmen je bogat z vlakninami, ima veliko mangana in molibdena, pa tudi ogljikovih hidratov, ki pa spadajo v skupino zdravih ogljikovih hidratov. Ječmen se pripravlja na enak način, kot riž, najboljši pa je, če ga prejšnji dan namočite v vodo ...

6. Oves


Oves prav tako spada v kategorijo zdravih zrn. Ima namreč veliko beljakovin, vlaknin in železa, če je le brez dodatkov in sladkorja. Ima nizek glikemični indeks, zato je primeren tudi za diabetike. Najboljši je kuhan v vodi ali mleku z nižjim deležem maščob. Sladkajte ga le z medom, javorjevim sirupom, stevio ali suhim sadjem. Najboljši je v kombinaciji s cimetom, bananami, vanilijo ali rozinami.

7. Buče


Buče so zelenjava z veliko ogljikovimi hidrati, veliko vitamini A, C in B6. Čeprav buče v 90 % sestavljajo ogljikovi hidrati, pa kljub vsemu spadajo med najbolj zdravo zelenjavo.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021