Datum: 27.10.2021 10:38:24 - Rubrika: Zdravje, lepota
Ali veste za kaj so koristne mandarinine lupine?
Mandarine so priljubljeno sadje, lupino pa običajno končajo v smeteh. Napaka!
Tako kot vsi citrusi, imajo tudi mandarine velik del hranljivih snovi skladiščenih v lupinah. Zato se naslednjič, ko jih boste metali proč, spomnite na ta prispevek.

1. Lupine proti bolečemu grlu
Vas boli grlo, muči kašelj? Lupine mandarin so zelo učinkovite, še posebej, ko je bolezen na začetku in se bolečina v grlu še ni povsem razširila. Za pripravo domačega zdravila potrebujete približno 50 gramov lupin, ki jih v mešalniku na drobno zmeljite, jih date v steklen kozarec za vlaganje in prelijete s kozarcem vodke oziroma 40 % alkohola. Kozarec dobro zaprite in ga za teden dni postavite na temno in hladno mesto. To mešanico jejte eno žlico po jedi, na to pa lahko zaradi boljšega okusa pojeste še žlico medu.

2. Mandarine proti raku na jetrih
Mandarine občutno zmanjšajo tveganje za nastanek raka na jetrih. Poleg tega je vrsta kliničnih testov pokazala, da lahko z mandarinami premagamo tudi kronični virus hepatitisa in še vrsto drugih bolezn, saj ima že ena mandarina 80 % dnevne količine vitamina C, zmajšuje nivo slabega holesterola v krvi, znižuje pritisk, krepi imunski sistem, ščiti pred boleznimi srca in ožilja. Če želite mandarine v celoti izkoristiti, se najprej prepričajte, da so plodovi ekološko pridelani (ne uporabljajte škropljenih mandardn), potem pa jih skupaj z lupinami, dajte v mešalnik in popijte.

3. Mandarinin čaj
Lupine mandarin posušite in iz njih pripravite čaj. Posušene lupine vedno uporabite v kombinaciji z ingverjem, ker bo to dalo čaju atraktivnejšši okus, poleg tega pa se bo povečala tudi količina hranljivih snovi, ki jih telo vskra vase. Testi kažejo, da mandarinin čaj z ingverjem zmanjša tveganje za raka na koži za 70 odstorkov, če pa pijete samo mandarinin časam "samo" za 40 odstotkov.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021