Datum: 20.10.2021 16:42:52 - Rubrika: Dobro je vedeti
Čudež imenovan kaljeni orehi
Kalčki so polnovredna hrana bogata z vitamini in minerali - Kaljeni orehi so 1000-krat bogatejši od svežih
Ste že kdaj jedli kaljene orehe? So neprecenljiv vir energije in hranljivih snovi, upočasnjujejo procese staranja, krepijo imunski in živčni sistem, čistijo telo strupov ...

Uživanje kalčkov je moderno in zdravo. Ali ste vedeli, da Evropejci pojemo največ kalčkov na svetu? Dodajamo jih k različnim jedem, še zlasti pa so pomembni v jesenskih in zimskih mesecih, ko jemo manj vitaminsko bogato hrano. Pol kozarca kalčkov ima namreč več vitaminov in hranljivih snovi, kot 6 kozarcev pomarančnega soka.

O pšenični travi, ki zdravi raka, lahko preberete v prispevku Pšenična trava proti raku. Kalčki redkvice imajo 29-krat več vitamina C, 4-krat več vitamina A, kot mleko, 10-krat več omega- maščobnih kislin in klorofila, kot sveža zelenjava ... Vse snovi v kalčkih so v lahko prebavljivi obliki, zato so še posebej zdrava hrana.

Kaljeni orehi so svojevrstni rekorderji. Kalijo sicer počasi, a se po 14 dneh njihov energetski potencial poveča za 1000-krat. Spodnji recept velja za orehova jedrca vseh starosti.

Kako kalijo orehi?

Vzemite kilogram orehov in jih dajte v steklen kozarec ter prelijte s svežo vodo, da so vsa jedrca prekrita. Čez noč pustite jedrca v temnem in toplem prostoru.

Naslednje jutro jedrca dobro sperite in jim zamenjajte vodo. To počnite vsak drug dan in sicer 2 tedna. Če želite postopek kaljenja pospešiti, lahko vodo menjujete tudi 2-krat na dan, klice pa bodo nastale že v nekaj dneh, a moč takih orehov bo nekajkrat manjša. Še vedno izjemna, a ne tako, kot bi lahko bila.

Po dveh tednih, ko orehova jedrca nabreknejo in začno kliti, lahko postavite kozarec na okensko polico. Pazite, da bodo jedrca ves čas vlažna, ni jih pa treba zalivati z vodo. Orehi potrebujejo veliko svežega zraka in kisika. Če bo orehom oboje primanjkovalo, bodo kalčki začeli odmirati. Dobro jih je tudi občasno sprati s hladno vodo, da preprečite razvoj bakterij in fermentacijo.

Po določenem času bodo lupine semen med spiranjem same odpadle. Nikar se ne trudite, da bi lupine sami odstranjevali.

Kako jesti kaljene orehe?

Najboljši so surovi, kakopak. Dodajte jih solatam, kjer uporabite kakovostno olivno olje. Lahko jih dodate k sendvičem ali grobo nalomljene k namazom juham, tortilijam ali pa z njimi posipate testenine, pice ... Kalčke lahko tudi na hitro popečemo na ponvi ali v voku. S tem povečamo količino beljakovin v njih.

Kalčki v hladilniku ostanejo sveži tudi do dva tedna, če so le dovolj osušeni. Zaradi vlage lahko zgnijejo.

Za konec še opozorilo: orehovi kalčki niso primerni za vse, ki imajo težave s trebušno slinavko.
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021