Datum: 14.10.2021 14:36:34 - Rubrika: Dobro je vedeti
Kako pozdraviti karies brez zobozdravnikov?
Znano je, da se telo lahko samo pozdravi, če mu le s hrano damo dovolj snovi, ki jih potrebuje. pa lahko na tak način pozdravimo tudi karies?
Ko so leta 2010 preučevali zdravje ustne votline pri Američanih, so ugotovili, da pogostost ščetkanja ne vpliva bistveno na zdravje zob. Ugotovitev je bila precej revolucionarna, saj na splošno velja, da predvsem hrana z veliko sladkorja, ogljikovih hidratov in škroba ustvarja v ustih kislino, ki uničuje zobno sklenino, zaradi tega pa nastane karies.

Če bi to bilo res, potem kariesa ne bi smelo biti pri ljudeh, ki dosledno skrbijo za svojo ustno higieno, pa se vseeno pojavlja. Pravzaprav je s kariesom povezanih več vprašanj, kot imamo odgovorov in dejstvo je, da o njem vemo zelo malo. Prav zato je ameriški zobozdravnik in profesor dr. Weston Price postavil zelo revolucionarno tezo, ki pravi, da je karies posledica pomanjkanja vitaminov in mineralov v telesu. Če to drži, potem je mogoče karies tudi ozdraviti.

Prvi testi kažejo, Priceu v prid.

Za kaj gre?

Price je prepričan, da je za vse kriva fitinska kislina, ki v črevesju preprečuje, da bi telo vsrkalo potrebne hranilne snovi. Zaradi nje prihaja do pomanjkanja vitaminov in mineralov, kar povzroči upad kalcija in fosforja v telesu, zaradi tega pa nastane neravnovesje in telo potreben manjko črpa iz kosti in seveda tudi zob.

Največ fitinske kisline najdemo v žitaricah, semenih in oreščkih, zato bi se morali tej hrani, vsaj kar se tiče zdravja zob, izogibati.

Poleg kalcija in fosforja, fitinska kislina tudi zmanjšuje vpojnost vitaminov, ki so topni v maščobah. To so vitamini A, B, D in K, zelo pozorni pa moramo biti na magnezij, ki je nujno potreben za pravilno skladiščenje kalcija in fosforja. Če teh vitaminov in magnezija ni dovolj, začne telo porabljati zaloge nabrane v kosteh in zobeh,

Seveda to ne pomeni, da sladkor ni škodljiv za zobe. Je, pa še kako. Doslej nismo razumeli vloge sladkorja. Sladkor namreč ne povzroča kisline v ustih, pač pa uničuje hranljive snovi v črevesju in deluje podobno, kot fitinska kislina. Karies se torej začne v želodcu, ranice sklenine pa so samo posledica nepravilne prehrane. Prav zaradi tega bi morali jesti veliko kokosovega olja, domačih mlečnih proizvodov, tudi organsko meso je priporočljivo, morske jedi, juhe s kostmi, jetra ter seveda organsko vzgojena zelenjava.

In sedaj ključno vprašanje: ali je mogoče karies pozdraviti brez zobozdravnikov?

Pirce pravi, da je. Če jeste hrano bogato s kalcijem in fosforjem, se bo začela zobna sklenina sama regenerirati in lahko čez čas računate tudi na to, da kariesa ne boste več imeli. Bistven element pri tem je magnezij. Trenutno se Pirce ukvarja z vplivom magnezijevih tablet na zdravje zob.

Se lahko izkaže, da bomo v prihodnosti namesto zobozdravnikov imeli tablete?!
vkj
Dobro je vedeti
Trije glavni znaki slabe vode
Dobro je vedeti
Kako prepoznati nevarne paradižnike
Zdravje, lepota
Dodatek k čaju, ki preseneča
Zanimivosti
5 alternativ za kavo
Zanimivosti
Shujševalni fenomen: kako je Fatima izgubila 32 kilogramov?
Dobro je vedeti
Kako za večerjo pridobiti energijo, ne pa kilogramov
Dobro je vedeti
Kako v samo 4 urah pozdraviti vneto grlo
Dobro je vedeti
Zakaj veliko ljudi po prehladu in angini kmalu še enkrat zboli
Dobro je vedeti
Ali veste, kdaj piti hladno in kdaj mlačno vodo?
Zdravje, lepota
Sadje, ki premaguje ogljikove hidrate
Copyright (c)
VemKajJem.com
Avgust 2021